MOLDE (Romsdals Budstikke): – Jeg husker ikke så mye fra den kampen mot Mallorca. Jeg var så utrolig sliten. Det ble en enorm utladning da vi klarte det umulige. Og vi var ikke vant til slike påkjenninger i 35 varmegrader.

Erik Brakstad smiler fornøyd mens han kikker på bildet som er tatt på pressekonferansen like etter at MFK spilte 1–1 borte mot Real Mallorca og gikk videre på bortemålsregelen etter 0–0 på hjemmebane.

Klokka er cirka 23 den 26. august 1999. Moldes trener sitter og tørker gledestårene, mellom MFK-tolken Flaco og spanjolenes trener Mario Gomez.

– Det var en veldig sterk prestasjon å klare uavgjort i den bortekampen. Andreas Lund ble helten på straffespark. Men Thomas Mork var egentlig matchvinner til dommeren annullerte scoringa for hands på en Mallorca-spiller, mimrer Brakstad.

Internasjonal erfaring

Han var assistenten til Åge Hareide i 1997 da Molde begynte å bygge opp det som ble mesterligalaget.

– Vi ble nummer fire da og tok sølv de to neste sesongene. Vi hadde en veldig sterk grunnstamme i spillerstallen med masse internasjonal rutine. Pål Lydersen hadde spilt for Arsenal og landslaget. Andreas Lund, Daniel Berg Hestad, Karl Oskar Fjørtoft og Trond Andersen hadde tatt bronse med Norge i U23-EM. Dette var viktig erfaring i kvalifiseringa til mesterligaen.

Brakstad mener dagens Molde-lag mangler noe av denne kunnskapen, og er spent på hvilke nye spiller som kommer foran neste sesong.

– Nå har klubben fortsatt Daniel og Magne (Hoseth) som opplevde dette på kroppen for tolv år siden. De har spilt mange store kamper også etterpå. De vet hva det handler, men Molde trenger flere slike spillere, sier Brakstad.

Statistikksenter Eliteserien:

Vil beholde Forren

Det var ikke mange som trodde at lille Molde skulle klare å slå ut Real Mallorca, som hadde blitt nummer tre bak Barcelona og Real Madrid i La Liga

– Nei, akkurat det ble jo tydelig da vi solgte vår beste spiller til «vår egen klubb» Wimbledon rett før de avgjørende kampene mot Mallorca.

Dette mener jeg var en bekreftelse på at heller ikke MFK egentlig trodde på avansement. Med Trond Andersen på laget tror jeg vi kunne vunnet flere kamper og gått til mellomrunden. Han var på et eget nivå både defensivt og offensivt, sier Brakstad.

Den tidligere treneren advarer dagens MFK-ledelse mot å selge sentrale spillere det neste året, og drar en parallell fra Andersen til dagens forsvarssjef Vegard Forren.

– Nå er Forren het på markedet igjen og klar for eventuelle profftilbud. Men tenk hvor attraktiv han blir dersom Molde kommer til Champions League om ett år. Han må uansett erstattes med en spiller av minst samme kvalitet hvis han skal selges, slår «Polo» fast.

Høyere nivå i 99

Den tidligere treneren mener norsk fotball var på et høyere europeisk nivå i 1999 enn hva som er tilfelle i dag. Både landslagets resultater, Rosenborgs suksess og utenlandsproffenes prestasjoner er argumenter for det standpunktet.

– Ja, det er liten tvil om at vi var bedre da, sammenlignet med andre nasjoner. Men Molde har et veldig spennende lag på gang som kan ha en mulighet hvis det blir forsterket. Og Ole Gunnar Solskjærs erfaring som spiller tror jeg blir uvurderlig i kvalifiseringa til mesterligaen.

Brakstad tuslet slukøret gjennom Storgata etter nedturen mot Strømsgodset søndag. Da han skrudde på tv-en hjemme, hadde Rosenborg sluppet inn tre mål.

– Det er fantastisk at klubben endelig har fått det gullet vi har jobbet for så lenge. Nå er hele byen høyt oppe, og det er lov til å suge på den karamellen. Men så må alle snarest stikke fingeren langt ned i jorda, advarer Brakstad.

Stormannsgalskap

Han viser til at MFK ikke klarte å forvalte suksessen man oppnådde på slutten av 90-tallet.

– Da gikk alt rett til himmels. Det ble laget visjoner om at MFK skulle til mesterligaen hvert år. Noe så meningsløst kan bare karakteriseres som stormannsgalskap. Derfor er det viktig at hele organisasjonen holder beina på bakken denne gangen. Da kan MFK etablere seg i toppen over tid, sier Brakstad.

Han røyket sine sigarer gjennom eventyret for tolv år siden. Men han kunne ikke beskyldes for å miste fotfestet.

– På bortebane kom trenere og direktører i limousin til stadion. Jeg husker at jeg syklet hjemmefra og til stadion før hjemmekampen mot Real Madrid i november 1999. Det er nok ganske uvanlig i Champions League, smiler Erik Brakstad.