Etter lørdagens forsøksheat i singlesculler hadde Olaf Tufte søndag formiddag en lett treningsøkt på Dorney Lake utenfor London. Lørdag ble han nummer to i sitt heat, over 11 sekunder bak Mahe Drysdale fra New Zealand.

Sesongen har vært brokete for OL-mesteren fra 2004 og 2008, og heller ikke på trening i London får han svarene han er ute etter.

— Nei, teknikken er ikke på nett. Teknikk og hodet. Det er to ting som faller på samme skjeen. Jeg vet hva jeg skal gjøre i hodet, men får det ikke ut, sier Tufte til Aftenbladet.no.

Han tar nå bruk de gode opplevelsene fra 2008 og 2004 for å få positive impulser etter lørdagens gjennomføring som har er lite tilfreds med.

- Jeg bruker de gode erfaringene jeg hadde den gang, men tenker bare ett løp om gangen. Nå er det tirsdagens løp som gjelder, sier Tufte.

Tuftes personlige rådgiver, Tore Øvrebø, tar også tak i den mentale biten. Han har ikke noe klart svar på hvorfor Tufte har sporet litt av etter en god forsesong.

— Han var veldig god på forsesongen, og ting fungerte veldig bra. Men så ble han syk i vår og siden har han slitt med å finne tilbake til teknikken, sier Øvrebø.

- Hva kan tidligere triumfer brukes til?

— Først og fremst gir det en grunnleggende selvtillit i det arbeidet som gjøres. Men alle OL er forskjellige, og alle dager er ulike. Mye har skjedd siden forrige OL, men det gir en trygghet i arbeidet videre, sier Øvrebø

- Hva er årsakene til at ting ikke fungerer?

— Det er mange små ting og et puslespill som skal passe sammen. Men vi har vært i trøbbel før, og jeg har stor tro på at ting skal ordne seg, sier Øvrebø.

- Hva jobber dere med?

— Å ro fort. Vi må finne fram til den gode løpsgjennomføringen og det riktige spenningsnivået i løpene, sier Øvrebø.

- Hva kan vi forvente av Olaf Tufte i kvartfinalen tirsdag?

— Et langt bedre løp enn det han presterte lørdag, sier Øvrebø.