ZAGREB: Drillo forventet et svekket Kroatia-lag i kveldens treningskamp, men trener Slaven Bilic gjorde kun fire endringer, og lot stjernespillere som Darijo Srna, Luka Modric, Niko Kranjcar og Eduardo starte oppgjøret.

Til sammenligning gjorde Egil «Drillo» Olsen åtte endringer fra Kypros-kampen, og ga blant annet Markus Henriksen få sin debut på A-landslaget.

— Vi fikk mange svar i dag, også positive. Vi møter et av Europas beste lag med mange unggutter på banen. Vi fikk kjørt oss litt i første omgang, men alt i alt er vi passe fornøyd, sier Drillo til Canal+.

Han gir Markus Henriksen skryt etter debuten.

— Det er veldig bra av en 18-åring å komme inn og spille slik mot god motstand.

(Artikkelen fortsetter)

Rosenborgs unggutt Markus Henriksen får godkjent av Drillo. (Foto: Scanpix)

Stormløp mot Jarstein

Kroatene begynte oppgjøret på Maksimir Stadium best, og fikk sin første mulighet allerede etter ett minutt. Ballen ble lagt inn fra høyre. I midten ventet en umarkert Eduardo, som headet rett på Norges keeper Rune A. Jarstein fra seks-syv meters hold.

Fem minutter senere fikk hjemmelaget en mulighet etter en feilpasning fra Moa. Vertene kom tre mot tre mot Norges forsvar. Ballen endte til slutt hos Mario Mandukic, som klinte til fra langt hold. Jarstein måtte nok en gang i aksjon, og reddet til hjørnespark.

Høydepunkter 1. omgang Kroatia-Norge

Nydelig Moa-heading

Norge klarte ikke å produsere all verden innledningsvis. Et par blokkerte skudd fra Mohammed Abdellaoue var stort sett beholdningen.

Da 14 minutter var spilt var Kroatia nok en gang nære ledermålet. En corner ble slått inn fra høyre. Ognjen Vukojevic får avsluttet med hodet, og headet i tverrleggeren fra fem-seks meter.

Mot spillets gang tok Norge ledelsen da klokka rundet 20 minutter. Gjestene fikk frispark på kanten av 16-meteren på sin venstreside etter at Morten Gamst Pedersen hadde blitt dyttet i ryggen. Espen Ruud tok dødballen, og la hard og presist inn foran mål. I feltet klarte Moa å riste av seg oppasseren sin, og styrte ballen nydelig i mål bak en sjanseløs Stipe Pletikosa. Dette var Hannover-spissens andre mål i sin tiende landskamp.

Stort Kroatia-press

Jarstein måtte i aksjon igjen etter 29 minutter. Kroatia fikk frispark midt inne på Norges halvdel. Dødballen ble lagt inn i feltet, og midtstopper Josip Šimunic fikk avsluttet med hodet. Ballen hadde retning mot hjørnet, men Jarstein kastet seg ned, og reddet mesterlig til corner.

Viking-keeperen, som ikke akkurat var arbeidsledig før pause, hadde nok en viktig inngripen tre minutter senere da han var lynraskt oppe med hånden da et innlegg ble klarert via Ruud og mot mål.

Vertene fikk sin velfortjente utligning da 35 minutter var spilt. Målscorer var Mario Mand¿ukic. Kaptein Darijo Srna skrudde et frispark hardt inn foran mål. Innenfor Norges straffefelt fikk ballen en ekkel stuss, Mand¿ukic fikk tåen på ballen, og prikket inn 1-1 bak en utspilt Jarstein.

Kroatia, som var overlegne i banespillet i førsteomgang, kontrollerte de siste ti minuttene, uten å skape noen farligheter foran Norges mål, og lagene kunne gå til pause med et noe flatterende 1-1-resultat for Drillos menn. Sjansestatistikken i førsteomgang var 6-1 fordel Kroatia.

Klasse fra Kranjcar

I pausen gjorde Drillo to bytter. Ut gikk Markus Henriksen og Rubin Yttergård Jenssen. Inn kom Christian Grindheim og Henning Hauger.

Norge kunne fort ha tatt føringen igjen før to minutter var spilt av andreomgang. Moa brøt en pasning, og gjestene kom to mot en mot Kroatias 16-meter. Pasningen til Hannover-spissen mot Gamst Pedersen på venstresiden var imidlertid for dårlig, og vertene fikk stoppet den gode overgangsmuligheten.

Niko Kranjcar, som scoret to mål mot Israel i EM-kvalifiseringen fredag, bestemte så for å vise seg frem etter 49 minutter. Tottenham-spilleren fikk ballen like utenfor 16-meteren, tok tunell på Grindheim, før han rullet ballen fordi Demidov og banket ballen i hjørnet bak Jarstein. Klassescoring av 24-åringen.

Huseklepp-sjanse

Ti minutter senere måtte Moa forlate banen. 24-åringen sto helt stille i fem-seks minutter like utenfor Norges innbytterbenk før han ble byttet ut til fordel for Erik Huseklepp.

Norge fikk en stor mulighet etter 63 minutter. Riise brøt ballen i forsvar. Han spilte til Vaagan Moen på midtbanen, og fikk igjen ballen på kanten. Roma-spilleren fintet backen, og la inn foran mål. I midten bommet først Vaagan Moen på ballen, og den trillet videre til Huseklepp, som avsluttet fra åtte meter. Vertenes keeper kastet seg ned, og holdt ballen. God sjanse til Norge der.

Drillo fortsatte å gjøre bytter, og han satte inn John Carew og Kjetil Wæhler kort tid senere. Brede Hangeland og Daniel Braaten forlot banen.

Gamst Pedersen var redningsmann for Norge da 68 minutter var spilt. Kroatias Mand¿ukic fikk ballen helt umarkert på bakerste etter en dødball. Jarstein kom ut, men Wolfsburg-spilleren fikk vippet ballen forbi Norges sisteskanse. På streken sto Gamst Pedersen, og banket ballen vekk like før den rullet over streken.

God Jarstein-redning

Det kunne ha stått 3-1 fem minutter senere. Kaptein Srna fikk kjempetreff fra 14-15 meter, og ballen var på vei i hjørnet. Der dukket Jarstein opp, og reddet mesterlig.

Det var egentlig det siste som skjedde sjansemessig i kampen. Norge prøvde og prøvde mot slutten av oppgjøret, men klarte ikke å få sin ene store mulighet til å utligne. Dermed ble det til slutt et fortjent tap, det tredje på 18 kamper etter Drillos comeback som landslagstrener.