Hun er operert 34 ganger og har utlagt tarm, men nå har 33-åringen deltatt i NM i bikinifitness.

Med en pose på magen, synlig for salen og alle dommerne, poserte Ingrid Anette Hoff Melkersen på scenen i høst.

For den 33 år gamle nordtrønderen var det et stort skritt å ta, men som hun sier: -Jeg ønsker å være brøytebil, vise at man kan komme langt selv om man har stomi (utlagt tarm).

Galgenhumor er fin å ty til. Mens stomisykepleier Benedicte Larsen går på do på vanlig måte, har Ingrid Anette Hoff Melkersen en litt annen vri, tømming av pose. Foto: Jon André Aasen

Egentlig var hun håndball— og fotballspiller i Stjørdals/Blink i mange år, og til og med midtnorsk mester i høyde som ungdom. Men som 15-åring ble hun rammet av det som viste seg å være tarmsykdommen Morbus Crohn.Mange trodde lenge at hun led av spiseforstyrrelse.

— Mamma ble oppringt og fortalt at hun var en dårlig mor som ikke så at jeg hadde anoreksi, forteller Melkersen.

Men årsaken til at datteren gikk ned i vekt var noe helt annet.

*I juni fortalte Heidi Torkildson Ryste åpenhjertig om fordommene mot utlagt tarm: - Folk tror det lukter.

Bort med død tarm

Snart sto operasjonene i kø. Foreløpig er det blitt 34. Død tarm må kuttes. Tarmslyng har hun også hatt opp til flere ganger. Ufattelig vondt. Smerter som ikke kan beskrives med ord.

— Jeg har hatt perioder der jeg har hatt lyst til å gi opp, men jeg har killerinstinktet fra idretten. Det har fulgt meg hele livet.

Styrketrening er saliggjørende

For omtrent ett siden fant trebarnsmoren fra Stjørdal ut at hun skulle begynne med styrketrening.

Søster Sara Lerfald Hoff er på besøk på sykehuset. Den gangen måtte Ingrid Anette Hoff ligge der i ett år. Foto: Privat

— Trening er aldri feil, selv om man har en sykdom, men først og fremst gjorde jeg det på grunn av fordommer. De fleste som har utlagt tarm vil ikke prate om det. Mange aner ikke hva dette er, men det betyr bare at man går på do på en annen måte, forklarer Melkersen.Avføringen samler seg i en pose på magen.

Valgte å være åpen

Allerede som 21-åring holdt hun foredrag for sykepleiere og leger, og hun har vært åpen om sin sykdom hele veien. Foredragene hennes vokste seg større og større, og hun har reist verden rundt for å holde dem. Hun har vært brutalt ærlig, pynter ikke på noe.

— Jeg snakker fra leveren og er opptatt av og er stolt og ydmyk over at jeg kan gjøre en forskjell i livet til mange igjennom foredrag og bloggen min. Det å være et forbilde er fantastisk, men jeg var ikke forberedt på at det skulle komme negative bemerkninger, når jeg går ut for å hjelpe andre. Noen tror at jeg gjør det for å få oppmerksomhet, men det viktigste for meg er å hjelpe andre til å leve et godt liv med stomi. Man må ikke la noe begrense seg.

— Noen slengte etter meg: Du er for fin til å ha stomi. Jeg visste ikke at sykdom gikk etter utseende, sier Melkersen, som fra tid til annen jobber som modell.

*I september advarte forsker: Skrytebilder i sosiale medier kan være farlig. - Kan forklare hvorfor veldig få trener, uttalte bikinifitnessutøver.

De verste kommentarene kom etter NM, til og med drapstrussel.

— Jeg fikk et brev i postkassen. Det brevet ble levert til politiet, men det var ingen fingeravtrykk å finne.

Jeg har fått høre at slike som meg burde vært voldtatt og drept, og jeg skulle ikke hatt unger.

— Når det gjelder negativ kritikk må jeg bare tenke at hvis det er voksne folk som er så lite oppegående at de har behov for å rakke ned på andre, er det synd på dem. Tenk på hva slags «arv» de gir videre til sine egne barn, i holdninger. Jeg synes det er viktig at vi er gode rollemodeller for ungene våre, sier mammaen til Elias (12), og tvillingene Vilde og Tuva (11), gift med Daniel, hun kaller verdens beste ektemann.

- Hvorfor valgte du å stille i bikinifitness. Du kunne ha vært med i Birken på sykkel eller løpt maraton?

— Jeg må bare understreke at det ikke er fordi jeg har et behov for å vise meg frem, i alle fall. Jeg ville ha utfordring og konkurranse. Utfordringer er det beste jeg vet, i alle fall når noen sier dette klarer du ikke eller dette er farlig.

— Det ville ikke hatt samme effekt når målet er å vise frem posen på magen. Jeg kunne ikke kommet i mål på Birken og så løftet opp skjorten : «Se her». Det ville føltes unaturlig og ikke ha samme virkning. Jeg ønsker så inderlig at unge folk skal se at de fortsatt har alle muligheter, og så med stomi.

Krise da hun deltok første gang

Melkersen deltok først på en konkurranse i Fredrikstad helgen før NM. Da hun entret scenen merket hun lekkasje rundt posen. Der og da tenkte hun krise, og hadde mest lyst til å gjemme seg, men hun gjennomførte.

Helgen etter var det norsk mesterskap. En topptrent utøver, som ha drevet med hard styrketrening over lang tid, overrumplet sikkert mange i dommerstanden som ikke hadde sett en pose på magen hos en NM-deltager tidligere. Hun ble nummer åtte av 14 deltagere i sin klasse og var veldig godt fornøyd.

— Nå ønsker jeg å komme inn blant de seks beste, for da blir jeg sendt til utlandet. Mange er i Liverpool på konkurranse denne helgen. Tenk hva det vil bety for unge også utenfor Norges grenser og se hva som er mulig, tenker hun høyt. Og ja, jeg er et konkurransemenneske, så jeg vil aller helst på pallen.

Melkersen har valgt å overhøre spydige kommentarer, fordi hun mener budskapet er så viktig. Og hun lukker ørene for dem som har fordommer overfor selve sporten bikinifitness.

— Jeg tenker at når Petter Northug og Therese Johaug går i syltynne kondomdresser, der man også ser alle kroppsdeler, og når sandvolleyballspillere og friidrettsutøvere også konkurrere i lite klær, så skiller ikke bikinifitness seg ut. Dette er en idrett som alle andre, og det krever beinhard trening for å lykkes. Det er bare jeg som stiller med ekstrautstyr, men det må være lov. Selvfølgelig er det ganske tøft å stå der ned stomi på scenen. Jeg kler meg så å si «naken».

De positive mailene har vært i klart flertall etter mesterskapet.

— Jeg har fått så mange at mailboksen min klikket, og det både fra USA, England og andre land. Jo, brøytebilen går, og viser vei for dem som kommer bak, som har samme problem.

- Hvordan har du det nå?

— Jeg er symptomfri pr. i dag, men kan bli dårlig i morgen. Morbus Crohn er en kronisk sykdom jeg må ha hele livet, sier Melkersen.

— Og jeg vil ikke bli sykeliggjort. Man kan ikke ta seg selv så høytidelig. Det er mye bedre å bruke galgenhumor.

Fikk du med deg treningsvideoen av kvinner i alle former som ble en verdenshit i januar? Sjekk den ut her: