“The homecoming” er endelig i gang. Lørdag kveld bokser Cecilia Brækhus for første gang på norsk jord, mot franske Anne Sophie Mathis.

DIREKTE FRA KLOKKEN 19:

Proffboksing i Norge for første gang på 35 år.

  • **Bergens Tidendes kommentator mener kveldens kamp handler mer om pengene enn det sportslige:

(for abonnenter)**

The First Lady of Boxing, som Brækhus kalles, ble født samme år som det siste profesjonelle boksestevnet ble holdt i Norge. Forbudet mot at norske proffer skulle få utkjempe kamper på hjemmebane ble opphevet i desember 2014. Likevel var det ikke før Knockoutforskriften nylig ble endret at alt var klart. Der ble blant annet kamplengden øket fra 12 til 36 effektive minutter, og den øvre aldersgrensen hevet fra 34 til 40 år.

Dermed kunne Brækhus få ønskemotstanderen i “The Homecoming”, 39 år gamle Anne Sophie Mathis fra Frankrike.

— Den største

— Dette er den største kampen kvinneboksing kunne få nå, sier Brækhus.

Mathis, som ikke har vært i ringen på halvannet år, er enig:

— Jeg fikk det beste økonomiske tilbudet jeg noensinne har fått. Det var ikke vanskelig å si ja. Men jeg kommer ikke hit bare for å hente penger, jeg kommer hit for å vise at jeg er best, sier Mathis til Aftenposten.

Hele stevnet skal vises på TV3 lørdag kveld, og kanalens ekspertkommentator Roar Petajamaa har følgende spådom:

— Jeg tror vinneren lørdag kommer til å stå, taperen ligge i canvasen!

Han mener kampen i utgangspunktet er ganske åpen.

— Mathis har én virkelig force: Hun slår motstanderne ut. Det er ikke alle boksere som gjør det. Hun vet at dersom hun treffer godt går motstanderen i gulvet. Det gir henne selvtillit.

— Cecilia maler på sin side motstanderen mer i stykker. Hun har også den egenskapen at hun kommer med noe nytt hver gang. Denne gang tror jeg hun har jobbet mye med uppercuten sin. Det er et slag som kan avslutte en kamp, forklarte Petajamaa.

Fylte år

Cecilia Brækhus ble 35 år onsdag og hadde fått kake.

— Den kunne jeg ikke spise av, og det er ikke bursdagen some er mitt fokus nå.

Lørdagens stevne er ikke bare et boksestevne, men en boksehistorisk begivenhet. Det kommer nok også publikumstilstrømmingen lørdag til å vise. Her er det ikke bare snakk om de virkelige boksetilhengerne. Til Oslo Spektrum kommer også mange som vil være med på det historiske.

Jeg har trent som en mann og har sparret mot menn.

Onsdag formiddag var det fremdeles noen få billetter igjen. Pris: 2490 kroner.

— Jeg har ventet i syv år på å få bokse hjemme i Norge og er klar. Men akkurat nå tenker jeg ikke på at det er historisk. Hele kroppen min er i kampmodus, og alt handler om selve kampen lørdag. Kanskje vil jeg begynne å tenke på det fredag kveld, sa Brækhus til Aftenposten.

Ubeseiret

35-åringen fra Bergen er ubeseiret i sine 28 kamper som proffbokser. Hun er innehaver av WBC, WBA, IBF og WBO-titlene. Alle titlene står på spill.

Brækhus og Mathis to møtte hverandre i Arena Nord i Frederikshavn 23. september 2012. Alle dommerne hadde da Brækhus som vinner med stemmene 97-93. — Dette er den tøffeste kampen jeg noensinne har bokset, utbrøt en sliten Brækhus da.

Brækhus og Mathis møttes i 2012. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Siden den gang har Brækhus bokset syv kamper, Mathis bare tre. Den franske kvinnens siste kamp er så langt tilbake som i februar i fjor.— Det betyr ikke så mye. Det er lenge siden Cecilia også bokset. Begge kommer til å være litt ringrustne, men det tar halvannen runde, og så er de der igjen, mente Roar Petajamaa.

— Det begynner å klø i fingrene nå. Det å være på hennes jord gir meg virkelig lyst til å fighte. Denne gang har jeg trent hardere enn noensinne. Ikke bare fordi jeg har vært borte halvannet år, men jeg er også 39 år nå, forklarte Anne Sophie Mathis og la til:

— Jeg har trent som en mann og har sparret mot menn.

Har trent med hockeyprofil

Cecilia Brækhus har hatt en tøff grunntreningsperiode med den tidligere ishockeyproffen Anders Myrvold.

— Hun er så ”fit for fight” som hun kan bli. Vi har trent styrke, kondis og eksplosivitet to ganger om dagen fra midten av juni til starten av september, forklarte Myrvold til Aftenposten.

Etter det har Brækhus trent og sparret i Spania, også hun har hatt en mannlig sparringspartner. Det for å forberede seg på de harde slagene til Mathis.

— Jeg ser at Cecilia er blitt sterkere fysisk, men jeg tror ikke hun er så mye endret fra forrige gang vi bokset, mente Mathis som tror all viraken rundt kampen i Norge kommer til å påvirke mesteren.

— Mathis håper jeg kommer til å knekke under presset. Men jeg har ventet på dette i syv år, så det kommer ikke til å skje. Jeg kommer til å ha fokus på henne, lovte Brækhus.

PS: Det er i år 30 år siden den aller største happeningen i norsk boksehistorie. Da gikk Steffen Tangstad tittelkamp i tungvektsklassen mot Michael Spinks. Men den kampen gikk i Las Vegas. Lørdag handler det om Oslo Spektrum.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: Den ene gjesten er på bærtur, den andre fikk et ublidt møte med en illsint trener: