GENT (Adresseavisen): Overfor Adresseavisen innrømmer Sollied at han av og til fristes av tanken på å komme hjem til Norge for å løfte Rosenborg opp.

— Ja, hvis jeg ser dem live, så får jeg den tanken, sier Sollied i et stort intervju i dagens papirutgave av Adresseavisen.

Kona stoppet hjemflytting

Der snakker han om den sterke interessen fra Rosenborg, som gjentatte ganger forsøkte å hente Sollied hjem i årene etter at Nils Arne Eggen ga seg i 2002. Selv forklarer Gent-treneren at han var aller nærmest i 2007, før Erik Hamrén kom til klubben.

— Da var alt klart. Jeg hadde forhandlet med Rune Bratseth, og vi var enige. At jeg ikke ble Rosenborg-trener da, har ingenting med RBK å gjøre. Det var kona mi som stoppet det, sier Trond Sollied.

Han forteller at denne prosessen ikke var enkel for ham.

«Gentleman»

— Etter Olympiakos kom Gent plutselig på banen etter at jeg hadde ferdigforhandlet med en tyrkisk klubb i juni 2007. Jeg tok jobben i Gent for å hjelpe klubben i ett år, ettersom de uventet mistet sin trener. Da jeg senere på høsten fikk tilbudet fra RBK, satt jeg i en ettårskontrakt som jeg gjerne ville gjennomføre som «gentleman» i forhold til Gent. Det var også et veldig stort dilemma for meg, siden jeg emosjonelt var nært knyttet til begge klubbene.

Adresseavisen vil de neste ukene se grundig på alle områder av utviklingen av Rosenborg Ballklub de siste ti årene.

– Hvis du skal finne feil, har ikke Rosenborg greid å se seg selv langt nok frem i forhold til livet etter Eggen. Knut Skoglund så litt på det, da han sa at jeg skulle dra ut etter 1998 og komme tilbake hvis jeg var god nok. De så ikke lenger enn det. Det å vente på en trener hvis du ikke har et klokkeklart svar på om han kommer, er ikke bra. Jeg har aldri lovet Rosenborg at jeg skal komme tilbake, sier Sollied, som mener det største skiftet på Lerkendal kom med Erik Hamrén.

- Da så du sjelden de vante RBK-prinsippene i angrepsspillet , sier Trond Sollied.

Sterkt ønsket av RBK

Rosenborg-ledelsen støttet seg i stor grad til Trond Sollied da Ola By Rise og Per Joar Hansen ble ansatt i 2003 og 2004. Dagens styreleder Terje Svendsen uttalte til Adresseavisen lørdag at han i etterpåklokskapens lys anser ansettelsene av de to assistentene som mellomløsninger.

I ettertid blir det antydet at Sollied brukte den gjentatte RBK-interessen for å bygge egen karriere i utlandet. Konfrontert med dette blir den sindige nordlendingen litt mindre tilbakelent når Adresseavisen prater med ved treningsfeltet i Gent.

– Fakta ødelegger alle gode diskusjoner. De vet ikke hva som er mitt ståsted. Hvis folk hadde visst hva jeg hadde sagt nei til, hadde de fått bakoversveis. Jeg kan være fotballtrener overalt, men jeg må også være happy som menneske.

Støtter Rekdal

– Hvordan ser du på utviklingen av RBK-kulturen?

– Nye folk setter sitt preg på kulturen. Den er aldri stillestående. En kultur tar lang tid å bygge opp og kan rives ned fort. Det vil avhenge av ledelsen, hvordan de vil at Rosenborg skal fremstå og hvilke verdier de skal ha. Da jeg så Wangbergs scoring med hånda mot Molde – det er ikke bra, spør du meg.

Trond Sollied følger Rosenborg tett fortsatt, på nettaviser og norske tv-kanaler.

– Jeg er enig med Kjetil Rekdal i den saken om at Rosenborg burde ha scoret selvmål. Jeg har faktisk sett Ajax gjøre det, stå helt rolig og la det andre laget score før de igjen begynner å spille fotball. Slike episoder gjør meg forbannet. Du kan jobbe seriøst med det. Når det gjelder åpenhet, tror jeg det er vanskelig å finne en mer åpen klubb enn Rosenborg, også i dag.

Her scorer Simen Wangnberg med hånden mot Molde. (Foto: Scanpix)