Nok en gang viste Ingvild Flugstad Østberg at hun har planer om å kjempe om seieren i Tour de Ski-sammendraget. Therese Johaug forsøkte å rykke fra start. Istedenfor var det Heidi Weng og Østberg som var sterkest fra rett før mål. I spurtoppgjøret var Heidi Weng sterkest, og dermed sikret hun sin første verdenscupseier noensinne.

Weng har vært i toppen lenge, men før dagens konkurranse hadde hun en noe utrolig statistikk. 24-åringen hadde 34 pallplasseringer, men hadde aldri vunnet et verdenscuprenn.

— Det er uvirkelig

I går var hun 0,9 sekunder bak Jessica Diggins, i dag gikk hun endelig til topps.

— Det er uvirkelig. Det er så gøy, sa en lykkelig Heidi Weng i et intervju vist på NRK etter målgang.

At det skulle bli seier i dag hadde tydeligvis ikke Weng forventet. I et intervju med Dagbladet, på spørsmål om når hun kommer til å vinne et renn, sa hun følgende:

— Æsj, det er sikkert om fem år, det.

For Ingvild Flugstad Østberg ble lørdagens etappe også en suksess. Hun hang med Weng inn til mål, og økte ytterligere til Therese Johaug i sammendraget. Hun var også glad for at Weng fikk sin første seier.

— Det er veldig fortjent at hun vinner i dag. Det unner jeg Heidi av hele mitt hjerte, sier Flugstad Østberg til NRK.

Johaug hardt ut fra start

Før dagens etappe av Tour de Ski var status som følgende:

Ingvild Flugstad Østberg ledet med 25 sekunder på Therese Johaug i sammendraget.

At Johaug jaktet på sekunder var tydelig allerede fra start. 27-åringen gikk knallhardt ut fra start på 10 kilometeren for å forsøke å rykke fra konkurrentene.

Det høye tempoet ga avkastning — for de fleste falt av tidlig, men ikke Ingvild Flugstad Østberg. Med på slep var også Heidi Weng og finske Krista Parmakoski.

Og på den første bonussprinten var det Flugstad Østberg som var først, og økte tre sekunder i sammendraget.

— Spørsmålet er om det koster Ingvild mye, sa NRK-ekspert Fredrik Aukland da Østberg gikk seirende ut av duellen.

Økte før monsterbakken

Kvartetten, bestående av tre norske og en finsk løper passerte sammen halvveis i løpet. Og Therese Johaug fortsatte å kjøre høyt tempo i front, men klarte ikke riste av seg de tre andre på de neste kilometerne.

Tre kilometer før slutt så det ut til å slippe for finske Parmakoski, men hun kjørte inn de norske i lettere terreng. Ut på den siste etappen måtte Parmakoski slippe, og det ble til slutt en duell mellom de tre norske.

500 meter fra mål rykket Weng og Østberg fra Johaug. I spurten var Weng sterkest, og sikret sin første seier i årets Tour de Ski. Therese Johaug kom i mål seks sekunder bak.

— Jeg var egentlig skikkelig sliten og trodde ikke det skulle gå så bra. Jeg skjønte det egentlig ikke før jeg sto og skiftet at jeg vant, sier Weng til NRK.

I sammendraget leder Ingvild Flugstad Østberg nå med 38,7 sekunder ned til Therese Johaug.

— Jeg angrer egentlig litt på at jeg ikke ga på før. I dag følte jeg meg skikkelig sprek, sier Flugstad Østberg til kanalen.

I morgen avsluttes Tour de Ski i Val di Fiemme, der løperne skal gå opp den etter hvert så beryktede monsterbakken.

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport her: