«Hvordan sikre nulltoleranse for doping i internasjonale mesterskap i Norge?» lød temaet da Norges Idrettsforbund og Antidoping Norge hadde invitert til seminar på Ullevaal stadion.

Bakgrunnen var bråket rundt X Games i Oslo i slutten av februar og diskusjonene rundt proffkampen i Norge for bokseren Cecilia Brækhus. Og det var tydelig at temaet fenget. Stappfull sal, og med nåværende og to tidligere kulturministre blant de mange prominente gjestene. Men det var X Games-sjef Henning Andersen som sørget for temperaturen.

– Hva er problemet? gjentok Andersen flere ganger da dopingtestnekten rundt årets arrangement ble brakt på bane

Han fikk svar på tiltale av skipresident Erik Røste og antidopingsjef Anders Solheim som begge mente at de hadde forklart problemet for Andersen mange ganger.

Terminliste avslutter alt bråk

Andersens poeng var at alle deltagerne – unntatt skateboarderne – har FIS-lisens og således er underlagt de vanlige testreglene. Dette tilbakeviser Røste.

X Games-sjef Henning Andersen (t.v.) skjønner ikke at det var noe problem å dopingteste i Oslo i februar. Skipresident Erik Røste prøvde å forklare ham det på dopingseminaret på Ullevaal fredag. Foto: NTB scanpix

– Wada-koden gjaldt ikke i Oslo. Vi fikk skriftlig fra ESPN at dopingtesten ikke kunne tillates i arrangementet, sier skipresidenten og avslører hvordan hele diskusjonen enkelt kan løses.– X Games sto ikke på terminlisten til FIS. Kommer arrangementet dit, er deltagerne omfattet av det vanlige regelverket. Da trengs ingen hjemmel eller tillatelse for å teste.

– Hva må til for at skiforbundet sier ja til X Games neste år utenom terminlisten?

– Da vil vi ha et klart og entydig svar på om arrangementet vil følge internasjonale standarder for dopingregler.

Skateboarderne kan skape trøbbel

X Games omfattet også skateboard, med 26 deltagere. Men skateboard ligger ikke under FIS.

– Må skateboard ut av X Games hvis de ikke underskriver på at de vil la seg teste, Andersen?

– Jeg har ikke lyst til å uttale meg om skateboard og bli oppfattet som en voksenperson som skal styre. Ungdom velger skateboard fordi det er egenorganisert. Må de ut, har Oslo kommune tatt til orde for at skateboard, som er på vei til å bli en OL-idrett, ikke er ønskelig i Norge.

– Hvor stort er dopingproblemet?

– Ubetydelig. I fjor ble det tatt 798 tester i snowboard og fristil. Bare to var positive.

– Da er det vel ikke noe problem å tillatte testing?

– Det har vi da også gjort.

Rina Mariann Hansen (Ap), byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo klargjorde at hvis ikke X Games følger dopingreglementet, er det bare å se langt etter 42 millionene i støtte neste år.