STORHAMAR DRAGONS — TPS TURKU 1-2 (0-1, 1-0, 0-1), sammenlagt 4-6

HAMAR (Aftenposten): I grøfta etter Storhamars turbokjøring i Champions League ligger europeiske storheter som Sparta Praha, Genève-Servette og Red Bull Salzburg. Dessverre var finske TPS Turku akkurat et lite hakk for godt for nok en sensasjon. Men Storhamar bukket ikke under før det gjensto 37 sekunder. Da satte TPS inn 2-1-scoringen i tomt bur.

Det er ikke alltid lag fra sterke ligaer som i Sverige og Finland har tatt den europeiske turneringen like alvorlig. Bare for å gjøre det helt klart: Denne turneringen har fått status blant de virkelig gode lagene.

I motsetning til i tidligere forsøk på europeisk hockeysatsing, går man i hvert fall med et solid overskudd. Ikke noe ala fotballens fantasisummer, men noe som likevel vises på klubbens bunnlinje. Storhamar-leder Njål Berge sier at klubben tjener en drøy million på dette eventyret.

For både Hamar by og spillerne har det vært en vidunderlig opplevelse og forandring fra den litt traurige starten laget har hatt i den hjemlige ligaen. For norsk ishockey har det også vært en enorm oppmuntring.

Champions Hockey League hadde like godt sendt sin øverste leder Martin Baumann til Hamar for å sjekke stemningen. Der var også den svenske hockeylegenden Håkan Loob og mangeårig Färjestad-trener Bo ”Kulon” Lennartsson.

Bra utgangspunkt

— Fantastisk å få være med på en norsk hockeyfest, sa Loob til Aftenposten. Han har vært med på noen høydepunkt før i karrieren. PÅ CV’en har Loob både seier i OL, VM og Stanley Cup. Men et ”mætt fjøs” var det første gang han opplevde. 5367 tilskuere sier alt om interessen for denne kampen.

Utgangspunktet var ikke enkelt, men heller ikke umulig. Tap 3-4 på bortebane i den første kampen var absolutt til å leve med. For det er på hjemmebane ”dragene” virkelig har satt fyr på kampene. I potten lå en kvartfinale i Champions Hockey League, det ville vært en av tidenes prestasjoner av en underdog.

Dessverre for hjemmelaget klarte ikke en av klubbens viktigste spillere, Christian Larrivee, å bli kvitt lyskeskaden i tide til kampen. Frisk i tide ble derimot den viktige backen Lars Løkken Østli som har vært ute i over en måned med en skadet skulder. Tilbake var også Jimmy Andersson som falt i unåde etter at han hadde ført klubben bak lyset i en sak om bytte av statsborgerskap.

Om TPS tok litt lett på det norske laget i starten av den første kampen, var spillerne på det finske laget ordentlig skjerpet fra første dropp i OL-Amfien.

Finsk grep

Backlegenden Petteri Nummelin, 42 år og verdensmester for Finland for 20 (!) år siden styrte sine tropper med stødig hånd. Så kan man selvsagt hevde at 42 er en vel fremskredet alder på en ishockeyspiller, men det var også Nummelin som virkelig tok tak i sine lagkamerater da Storhamar sjokkerte finnene og ledet 3-0 i Finland.

Nummelins backpartner er heller ingen junior: svenske Henrik Tallinder. Har man 700 NHL-kamper på sin kappe, så kan man sine saker.

Tunge navn, men lagets virkelige attraksjon på Hamar var amerikaneren Dave Spina. En hvirvelvind av en energispiller som både var ekkelt god og ganske ekkel i duellene også.

Joakim Jensen hadde en gigantisk mulighet til å gi Storhamar en drømmestart, men klarte ikke å lure keeper da han ble spilt helt alene igjennom. Gjestene hadde et bra tak på den første perioden, men hjemmefansen øynet håp da Storhamar fikk overtallsspill. Statistikken (scoring i hvert tredje power play) var med hjemmelaget, men det ble aldri noen ordning på første forsøk.

Da TPS fikk sjansen tok det fire sekunder før pucken lå bak Oskar Östlund i Storhamar-buret.

At gjestene ledet 1-0 etter den første perioden var helt greit. Det var noen av hjemmelagets spillere som ble avslørt på tempoet.

Drømmescoring

I det første oppgjøret i Finland hang Storhamar virkelig på tauene utover i kampen, men hjemme vokste laget utover i midtperioden. Og da det endelig ble anledning til å juble, var det for en scoring med sløyfe og stil. Jacob Berglund tok like godt saken helt i egne hender, snurret seg elegant mellom TPS-spillerne og fintet keeperen på tribunen. Et soloraid verd inngangsprisen alene.

Selv om TPS hadde flest skudd på mål i perioden, var de gule og blå fra Mjøsas bredd nær scoring flere ganger. Aller nærmest var Hampus Gustafsson, men Teemu Lassila i TPS-buret var med på skuddet.

I den siste perioden hadde TPS pucken mye, men de enorme sjansene noterte vi ikke før Henrik Tallinder satte pucken i åpent bur med bare 37 sekunder igjen.

Over 5000 på tribunene reiste seg og trampeklappet etter at kampen var slutt. Det fortjente virkelig hjemmelaget!