Tore Strand, sportsjef i BT, bylinebilde Foto: Lillebø, Jan M.

Det var det eneste lyspunktet på en dag da Brann misbrukte muligheten til å knappe inn på ledelsen til Stabæk som snublet hjemme mot Tromsø. Og etter det Brann presterte i går er det ikke stor grunn til å snakke om gullmulighet heller. Brann var ikke nøyaktig nok da overgangene bød seg og ikke kreative nok til å sette et ikke imponerende HamKam-lag under press.

BRANN LEVERTE i likhet med bunnlaget HamKam en tam forestilling på Briskeby. En solid forsvarskamp sørget for ett poeng og en som bidro til det var debutanten Yaw Ihle Amankwah. 19-åringen tapte ikke en eneste duell i løpet av 90 minutter og viste at han kan bli en stopper Brann får mye nytte av i fremtiden. Nå var oppgjøret mot robuste spisser som Markus Ringberg og Roman Kienast en perfekt mulighet for Fana-gutten til å vise sine ferdigheter. HamKam legger opp til mye innlegg i luftrommet og der dominerte Yaw stort.

Jeg tror det var en perfekt kamp for den råsterke unggutten å debutere i med Olafur Bjarnasson som makker. Islendingen er en rutinert spiller som leder forsvarsrekken med ro og overblikk, og en perfekt makker for en unggutt. Stopper-duoen mangler litt tempomessig, men i går ble de aldri utfordret mot et statisk HamKam angrep.

NÅ BLIR DET KANSKJE med debuten for Yaw når Azar Karadas er tilbake igjen mot Bodø/Glimt lørdag. Men hvorfor ikke gi Yaw tillit på ny og bruke Karadas som en spiss-løsning?

Det kan virke som diskusjonen om Karadas skal spille stopper og ikke spiss er lagt død i Brann. Men rødtrøyenes svakhet pr. i dag er manglende spissalternativer. I går fullførte Brann med Djemba Nyren som Thorstein Helstads spissmakker, til tross for at han skapte svært lite og leverte en høyst ordinær kamp. At Mons Ivar Mjelde valgte å la spillere som Robbie Winters og Trond Fredrik Ludvigsen bli sittende på benken i nitti minutter, er et klart tegn på at de ikke holder det ønskede nivået.

Brann skal gjennom mange kamper i juli, og spissduoen Demba Nyren-Helstad synes så være det eneste alternativet som holder et visst nivå pr. i dag. I går skapte de svært lite. Da Demba Nyren først fikk sjansen på en fin overgang før sidebytte, valgte han feil løsning og skjøt i stedet for å spille en bedre plassert Helstad fri. Det var den lille feilavgjørelsen som kanskje kostet Brann seieren.

HELSTAD OG KARADAS var en effektiv og god spissduo i fjor høst. Ut fra totalsituasjonen med gode stopperalternativer i Bjarnasson, Amankwah og Sigurdsson, virker det overflødig å bruke en så god spiss som Karadas kan være, i de bakre rekker.

Ellers får Brann håpe at Eirik Bakke snart blir kvitt sine skadeproblemer og er klar for spill igjen. Jan Gunnar Solli var ingen vellykket løsning som sentral midtbanespiller. Sammen med Hassan El Fakiri skapte Solli svært lite den tiden han spilte der. Tijan Jaiteh kom inn og viste nok til at han bør få sjansen fra start neste gang.

Ett poeng mot HamKam var to for lite for Brann mot et lag som ikke har vunnet på de åtte siste kampene. Men Yaw Ihle Amankwahs solid stopperdebut gjør at det går an å glede seg over nitti ordinære fotballminutter på Briskeby.