RIO DE JANEIRO: Espen Kofstad åpnet helt i toppen. Men så gikk det helt i stå.

Etter tolv hull lå han på en delt 2.-plass i OL-turneringen. Så begynte han å slite, og falt ned til omtret midt på resultatlisten.

Går for gull

— Jeg går for gull, kom det friskt fra 29-åringen da han ble spurt om målsettingen før det hele startet – og la forklarende til: - Hvis du ikke tror du kan vinne, så gjør du det heller ikke.

En helt riktig innstilling selvfølgelig, og golf er en sport hvor det ganske ofte kommer karer fra litt bak i køen og stikker av med seierssjekken. Den finnes for øvrig ikke i OL. Der spilles det bare om heder og ære.

Da sesongen startet var det bare i drømmen at Kofstad så seg selv som OL-deltager. Etter en langvarig ryggskade (han må fortsatt pleie ryggen), lå han som nummer 1442 på verdensrankingen. Nå har han klatret til 301! Hadde største klatring vært en OL-øvelse, ville Oslo Golfklubb-spilleren tatt gullet.

Vant da han måtte

Kofstad hadde presset på seg i flere Challenge-turneringer i sommer: Skal du til Rio, må du vinne eller bli nummer to. På den aller siste sjansen, Slovakia Challenge, slo nordmannen til og endte på delt første – hvoretter han vant omspillet. Det var bare å kjøpe portugisisk lommeparlør.

Kofstad viste at han har noe i OL å gjøre etter at han gikk ut klokken i den tredje flighten klokken 8.14 lokal tid. Challenge-spilleren viste ikke særlig tegn til nerver, selv om han bommet på den første birdiesjansen. Det var stødig spille hele veien, og ettersom banen er lett er det nødvendig å gjøre birdier for å være med i tetkampen. Det gjorde Kofstad. Men på det 13. hullet kom den første nedturen. Bursdagsbarnet slo ballen ut av banen — eller out of bounds som det heter på golfpråket - og fikk en dobbelt bogey.

Ytterligere tre bogeyer fulgte og dermed endte han en over par. Det blir mye å ta inn på de tre kommende rundene.

— Det var beintøft å få den avslutningen, fastslo Kofstad, som slet med vinden.

Enkel OL-bane

Golfbanen i Rio, som har det enkle navnet Rio Olympic Golf Course, er ikke regnet som spesielt vanskelig. Banen er helt flat, og det er ikke noe rough (langt gress i ytterkantene av fairway). Det er de 79 bunkerne og eventuell vind som blir problemet. På første dag gjorde den seg gjeldende mer og mer utover dagen.

Den forhindret likevel ikke briten Justin Rose fra å gjøre hole in one! For et OL-minne!

Golf spilles vanligvis med cut. Det vil si at den dårligste halvparten må pakke og dra hjem etter to runder. I Rio får imidlertid alle spille alle fire rundene.

Det er mer nytelse i vente for Kofstad.

Men opp til ledende Marcus Fraser fra Australia er det hele ni slag. Han gikk på 63.