– Med sitt seneste skritt har USA besluttet å bli en del av problemet, og ikke en del av løsningen. De har dermed mistet muligheten til å innta en forhandlingsrolle i fredsprosessen i Midtøsten, sier Erdogan.

– Tyrkia gjentar at vi avviser denne beslutningen, som er i strid med internasjonal lov og FNs resolusjoner, sier han videre.

Den tyrkiske presidenten uttalte seg i en tale til tenketanken Chatham House under et besøk i London mandag. Der kalte han beslutningen om å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem «svært, svært uheldig», ettersom dette vil «øke spenninger og skape mer splid mellom ulike samfunn i Midtøsten».

– Det internasjonale samfunnet må snarest mulig gjøre sin plikt og få slutt på Israels økende aggresjon, sa den tyrkiske presidenten.

– Å etablere en uavhengig palestinsk stat med Jerusalem som hovedstad er den eneste måten å sikre varig fred og stabilitet på, sa han videre.

En delegasjon fra Det hvite hus skulle sammen med israelske tjenestemenn åpne den nye amerikanske ambassaden til Israel mandag ettermiddag.

Allerede før ambassaden ble åpnet, brøt det ut omfattende protester på Gazastripen, der minst 18 palestinere ble drept av israelske soldater ved grensa. Over 500 palestinske demonstranter ble såret.