Allerede i mai krevde NAF at politiet måtte få utstyr til å håndheve prikkbelastningsordningen, men de har fortsatt ikke fått svar fra Justisdepartementet.

Det betyr i praksis at politiet ikke har utsyr til å håndheve de nye endringene i prikksystemet som som gjelder fra 1. juli 2011.

— Skuffende

NRK avslørte at kun 50 prosent av UP’s biler er utstyrt for å sjekke antall prikker i førerkort. Dette i motsetning til det inntrykket som ble gitt på en pressekonferanse 18. mai, nemlig at politiet har det utstyret de trenger.

Derfor sendte NAF et brev til både samferdsels- og justisministeren med krav om at politiet enten får nødvendig utstyr, eller at man fryser prikkbelastningsordningen inntil man har løst teknologiutfordringen.

  • Justisdepartementet har vi ikke hørt noe fra, og i dag innføres en strengere prikkbelastningsordning uten at politiet har fått nødvendig utstyr. Dette er skuffende, sier André Fimreite, seniorrådgiver i NAF.

NAF mener at prikkbelastningsordningen er ett av flere gode virkemidler for å bedre trafikksikkerheten, men da må politiet settes i stand til å utføre en jobb som står i stil til tanken bak ordningen.

Kun 1 av 5 mistet føreretten

Kun halvparten av UP’s patruljer kan sjekke antall prikker. I 2008 viste en evaluering at kun 20 prosent av de med åtte prikker eller mer faktisk hadde mistet føreretten.

— Vi har flere ganger påpekt at det er en grunnforutsetning at politiet får godt nok verktøy til å håndheve dette. Det skuffer at våre nær 530 000 medlemmer ikke blir hørt og ikke en gang får et svar fra ansvarlig myndighet, sier Fimreite.

NAF mener at dette ikke minst har med folks respekt for et regelverk å gjøre.

  • Skal folk ha respekt for regelverket, må politiet settes i stand til å håndheve det i tråd med intensjonene bak, avslutter André Fimreite.