Det siste året har kronen svekket seg sterkt i forhold til valutaen på mange feriedestinasjoner. Men selv om ferien kan bli opp til 30 prosent dyrere, har det ikke innvirkning på hvor vi velger å reise, viser en fersk undersøkelse fra Nordea.

Blant de over 1000 respondentene svarte 83 prosent at kronesvekkelsen ikke har noen innvirkning for valg av feriedestinasjon. Kun 3 prosent svarer at den er avgjørende

Vi har god råd

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, tror det er flere grunner til at så mange velger å overse svekket krone.

— Det er dels fordi vi prioriterer ferie så høyt. Vi åpner villig opp lommeboken, er gjerne spandable og slipper oss løs på ferie. Dels fordi vi har veldig god råd. Vi har hatt gode lønnsoppgjør og lave renter, og har det så godt at kronekursen ikke påvirker oss, sier hun.

Reitan legger til at selv om det for øyeblikket er mer usikre tider også i Norge har det verken lagt noen demper på boligkjøp eller forbruket generelt.

Les også:

Prioriterer ferie

Flere reiseselskaper forteller at deres kunder ikke har latt seg skremme av svak kronekurs.

— Det har vi ikke merket så mye til. Nordmenn har generelt god økonomi, og bruker mye penger på ferie. Vi ser at de gjerne bestiller de beste leilighetene, og bruker en hundrelapp på en øl på Gardermoen, forteller PR-ansvarlig i Ving, Elisabeth Larsen-Vonstett.

Hun forteller at for nordmenn er det Middelhavet, med Hellas i spissen, som gjelder på sommeren, med eller uten dyr euro. Men de ser at folk også reiser til USA. Eksotiske steder som Østen og Thailand har blitt helårsdestinasjoner, og det har vært en økning i storbyferier, som gjerne er ferie nummer to.

Rekordsommer for sydenturer

I år er Ving nesten utsolgt for reiser i juli. Allerede i mai merket selskpaet at folk ville sikre seg ferien. En kald vår, og dårlig værmelding førte til en stor økning av bestillinger i juni.

— Vi bor i et kaldt og mørkt land, og er så glad i å reise, sier Larsen-Vonstett, og tror det må større endringer til før det har stor innvirkning.

Star Tour kan også melde om en god sommer.

— Kundene er opptatt av endringer i kursen, men vi har ikke sett noen direkte konsekvens. På ferie skal de uansett, og i år har det gått rekordbra på grunn av været, forteller Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i Star Tour.

Hun forteller at hos dem er det også Sør-Europa som står i fokus om sommeren, mye på grunn av været.

Les også:

— Velg reisemål med omhu

Ingrid Ormstad i Lavprisfly.no forteller at på grunn av været, er det mange desperate som vil på ferie raskt. Spania og Hellas er allerede fullbooket. Hun anbefaler å velge reisemål med omhu nå som euroen svinger veldig.

— Vi anbefaler de som ikke har kjøpt sommerferien sin til å reise til land som Kroatia, Albania, Makedonia, Bosnia-Hercegovina og Bulgaria. Her er det fortsatt billig å være, du kan holde feriebudsjettet nede - og dermed får du mer for pengene akkurat nå, sier Ormstad.

Vær forberedt

Selv om mange ikke tar hensyn til svakere krone, vil nok flere merke at ferien blir dyrere i år.

I forhold til dollar har kronen svekket seg 33 prosent, i forhold til pund har den svekket seg rundt 20 prosent.

— Det er klart det vil merkes. Men også euroen, som har blitt ni prosent dyrere. Vi er jo vanedyr. Vi reiser tilbake til samme sted, spiser på samme restaurant og gjør samme ting. Nå har det skjedd så mye på kort tid. Mange vil nok merke det på kontoen etter ferien, sier Reitan.

Mat kan spise av feriebudsjettet

Det har også blitt dyrere å feriere i Skandinavia. Den norske kronen har svekket seg ni prosent mot den danske, og fem prosent mot de andre skandinaviske landene det siste året.

Reitan tror spesielt mat og restaurantbesøk kan ta en stor jafs av årets feriebudsjett, og anbefaler alle å sette opp et feriebudsjett.

Les flere reisesaker her: