Har du en Iphone, har du også tilgang til taleassistenten Siri. Denne lar deg utføre handlinger på mobilen ved at du gir den muntlige kommandoer. Men hvor ofte bruker du den, egentlig?

For mindel har Siri i hovedsak blitt kommanderttil å telle ned fra xantall minutter når jeg trenger det, men ellers lite annet. Det samme sier andre jeg har spurt.

Det er særlig to grunner til at Siri ikke helt har slått an i Norge. For det første må du fortsatt snakke til Siri på engelsk for at «hun» skal forstå deg. Bare det kan nokvære en utfordring for mange. For det andre er tjenesten særlig tilrettelagtfor amerikanske brukere, og derfor er det flere av kommandoene som rett og slett ikke virker her til lands.

Helt håpløst er det likevel ikke. Siri har blitt bedre og bedre med tiden, og etter å ha gitt «henne» en ny sjanse, har jeg begynt å bruke tjenesten langt oftere. Tanken bak denne guiden, er å gi deg noen tips til hvordan du kan få det beste ut av Apples taleassistent.

Aktiver Siri med et tastetrykk

Trykk og hold hjem-knappen for å aktivere Siri. Foto: Niklas Plikk, Teknofil.no Foto: Niklas

Slik gjør du:For å bruke Siri, må du trykke og holde inne hjem-knappen på din Iphone. Dersom mobilen står i laderen, holder det åsi «Hey, Siri», hvis du har aktivert dette i innstillingene.Se alle skjermbildene i bildegalleriet

1. Skru på alarm

alarm1.jpg

Hva:Be Siri sette på en alarm på et valgt klokkeslett. Du kan også be henne skru av alle alarmer. Hvorfor? Det går kjappere enn å klikke deg inn i klokke-appen, trykke alarm og så stille inn tidspunktet. For eksempel kan du skru på en alarm når du skal se en live-sendingpåTV, eller når du må huske å gå ut døra for å rekke en buss.Skal du derimot sette påen fast alarm hver ukedag, er det like greitågjøre det manuelt.

Hvordan? Sifølgende:

  • «Set an alarm for nine PM» (Setter alarmen til 21.00)

  • «Turn off all my alarms» (Skrur av alle alarmer)

2. Start nedtelling

timer1.jpg

Hva:Starter en nedtelling på x antall minutter. Hvorfor? Denne funksjonen brukere jeg flere ganger daglig, særlig i forbindelse med matlaging. Det går mye kjappere å si kommandoen til Siri enn å stille inn nedtellingen manuelt.

Hvordan? Gi Siri en av disse kommandoene:

  • «Set a timer for three minutes» (Nedtelling på tre minutter)

  • «Set a ten-minute timer» (Nedtelling på 10 minutter)

3. Få svar på noe du lurer på

question1.jpg

Hva:Spør Siri et faktabasert spørsmål, så får du ofte opp søkeresultater rett i vinduet. Dersom tjenesten ikke finner svaret, får du opp forslag til nettsider du kan besøke. Hvorfor? Hvis du for eksempel lurer på hvor mange innbyggere det er i et land, går det kjappere å spørre Siri enn å søke via Wikipedia-appen eller på nettet. Du kan spørre om alt mulig, fra valutakurser ogutregning av mattestykker, til hvem som er toppscorer i Premier League.Skal du handle noe fra utlandet som du må betale moms på, kan du for eksempel si«add twenty-five per cent to 856 kroner».På et blunk får du vite at prisen med moms blir på 1070 kroner.

Hvordan? Prøv deg frem, men her er noe av det du kan spørre Siri om:

  • «Who does Manchester United play next?» (Siri svarte at Manchester United møter Burnley 11. februar kl. 20.45 – noe som da var det riktige svaret)

  • «How many calories are in a hamburger?» (Rundt 421 Cal, skal vi tro Siri)

  • «Can you recommend a comedy movie?» (Lister opp 24 komediersom har fått høyscore på Rotten Tomatoes)

  • «What is the population of Jamaica?» (Henter opp et kort sammendrag om det karibiske landet fra Wikipedia)

  • «When is the next solar eclipse going to be?» (Viser dato og tid for neste solformørkelse)

4.Forklar et begrep eller et ord

showme1.jpg

Hva:Hører du et ord eller et begrep du ikke forstår, kan Siri muligens hjelpe deg med å definere det. Hvorfor? Lær noe nytt.

Hvordan? Si «define» eller «what is» etterfulgt av det du vil vite mer om.

  • «Define cats» (Siri forklarer hva kattedyr er for noe)

  • «What is the ISS?» (Siri henter frem en sak om Den internasjonale romstasjonen (ISS))

5. Vis bilder eller videoer

pics1.jpg

Hva:Få Siri til å vise deg bilder eller videoer. Hvorfor? På noen få sekunder får du se hvordan noe eller noen ser ut. Siri plukker ut noen populære treff fra Bing-søkemotoren.

Hvordan? For eksempel kan du si:

  • Show me pictures of a Doberman (viser bilder av hunderasen Doberman)

  • Show me pictures of Elon Musk (viser bilder av Tesla-sjefen)

  • Show me pictures of the Hadron Collider (viser bilder av den storepartikkelakseleratoren til forskningssenteret CERN)

  • Show me videos of cheetahs (viser videoer av geparder)

6. Få Siri til å gi deg et kallenavn

name1.jpg

Hva:Be Siri om bruke navnet ditt, eller et morsomt kallenavn. Hvorfor? Bare for moro skyld, så klart. Du kan be Siri om å bruke ditt virkelige navn, men du kan like gjerne be om å bli kalt «Sexy», «Hunky Dory Stud Muffin» eller noe annet flatterende.

Hvordan? Først må du gå til Innstillinger » Generelt » Siri » Min info og velge en kontakt med ditt navn. Deretter sier du «My name is ____» til Siri, slik at hun gjenkjenner deg som eieren av iPhone-en. Etter det, kan du få henne til å gi deg et kallenavn.

  • «My name is ... » (Siri gjenkjenner din kontaktprofil som eier av telefonen)

  • «Please call me [kallenavn]» (Taletjenesten tar heretter i bruk ditt nye kallenavn)

7. Husk påminnelser!

remind1.jpg

Hva:Du kan bruke taletjenesten til å opprette nye påminnelser. Hvorfor? Det kan være kjekt med en liten påminnelse hvis det er noe du må huske på. Med Siri går det kjappere enn å skrive det inn selv. Du kan også få tjenesten til å minne deg på noe når du forlater stedet du befinner deg. En ulempe er kanskje at du får påminnelsene på engelsk, ikke norsk.

Hvordan? Du kan for eksempel si:

  • «Remind me to call [navnet på den du skal ringe]» (Oppretter en påminnelse om at du skal ringe vedkommende)

  • Remind me to call mom at 9 PM» (Du får varsel om å ringe moren din kl. 21.00)

  • «Remind me to get grocerieswhen I leave here» (Varsel om at du må gå i butikken når du drar, f.eks fra jobb)

8. Vis veien hjem

home1.jpg

Hva:Du kan bruke Siri til å gi deg veibeskrivelser. Hvorfor? Hvis du allerede bruker Apple Maps-navigasjon, kan det noen ganger være like greit å fortelle Siri hvor du skal. Særlig hvis du har lagt inn adressen din under «Min info» i innstillingene.

Hvordan? Prøv en av disse instruksene:

  • «Take me home» (veibeskrivelse til hjemmeadressen din)

  • «Get me directions to [dit du vil dra]» (veibeskrivelse til valgt sted)

  • «Find a gas station» (veibeskrivelse til nærmeste bensinstasjon)

9.Værmelding på et blunk

weather1.jpg

Hva:Be Siri gi deg værmeldingen for i dag eller i morgen. Hvorfor? Selvfølgelig kan du åpne vær-appen du bruker til vanlig like kjapt. Jeg synes noen ganger at det er like greit å spørre Siri før jeg går ut døra.

Hvordan? Det finnes mange måter å spørre om hvordan været blir. Her er noen av dem:

  • «What's the weather for today?» (Siri gir deg dagens værvarsel)

  • «What's the forecast for tomorrow?» (Morgendagens værvarsel)

  • «Do I need an umbrella today?» (Hvis det ser ut til å regne, får du beskjed om at det er lurt å ta med paraply)

10. Siri på norsk – kun til meldinger

siri.JPG

Hva:Dikter meldingene du skal skrive. Dette er den eneste taletjenestefunksjonen i Iphone som støtter norsk. Hvorfor? Skal du skrive lengre meldinger, kan det være like greit å si det fremfor å skrive det.

Hvordan? Denne funksjonen får du ikke tilgang til ved å holde inne hjem-knappen på din Iphone. Isteden må du inn i meldingsappen. Trykk på mikrofon-ikonet ved siden av mellomromsknappen, så kan du diktere meldingene dine – på norsk.

Finn flere Siri-funksjoner

Apples taletjeneste har mer å by på enn de 10 punktene vi har tatt med i vår lille samling. For eksempel har vi utelatt at du kan justere lysstyrke, skru på Bluteooth og aktivere flymodus via Siri. Dette går nemlig raskere hvis du bare trekker opp menyen i bunn av skjermen.

Andre ting vi ikke har tatt med er at du kan be Siri om å starte musikkspilleren eller podcast-appen, samt be tjenesten om å slå kron eller mynt eller skrive noe i Morse-kode.

Ved å holde inne hjem-knappen og deretter trykke på det lille spørsmåls-ikonet, får du frem en liste med ting du kan spørre Siri om hjelp til. Utover det, er det bare å prøve seg frem.

**Har du prøvd dette?

Iphone-trikset du ikke visste om**