– Hvert år oppstår det branner i skjøteledninger, sier Håvard Kleppe i Norsk Brannvernforening.

Statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), viser at det fra 2011-2015 var 16 husbranner som beviselig startet slik. Men statistikken viser bare antallet branner der brannårsak eller kilde har blitt fastslått i detalj.

– Så det er klart det er noen mørketall her, sier han.

– Et nødvendig onde

Kleppe mener skjøteledning er et nødvendig onde.

– Det er ikke til å unngå at man bruker skjøteledning. Anbefalingene er jo at man skal ha tilstrekkelig med faste stikkontakter i vegg, men i en praktisk hverdag så trenger man av og til en skjøteledning, sier han og legger til:

– Bare ta TV-benken, hvor man har et stort antall enheter som alle skal ha strøm. Veldig mange opplever nok at de ikke har nok faste stikkontakter til alle apparatene.

Les også: Dette er brannårsak nummer én i Norge

Men dersom du stadig må hente frem skjøteledninger, eller de blir stående koblet til permanent, så tyder det på at anlegget ditt ikke møter dine behov, opplyser Sikkerhverdag.no.

– Ta kontakt med elektriker slik at du kan få lagt opp de stikkontaktene du trenger, sier Anne Rygh Pedersen, avdelingsdirektør i Næringsliv, produkter og farlige stoffer i DSB.

Fast er sikrere

En fast stikkontakt er sikrere nettopp fordi den står fast. Faren med skjøteledninger er at de kan utsettes for brannfarlig slitasje, som fort kan oppstå når ledningene flyttes frem og tilbake, dras i, tråkkes på, kjøres over med støvsuger, eller havner i klem under stoler og i dører.

– Det er slike ting som er med på å svekke skjøteledningen, påpeker Kleppe.

Les også: Dette er hyttas største brannfarer

Sørg derfor for at skjøteledningen du skal bruke er hel og fri for skader før du tar den i bruk. Sprø og misfargede ledninger skal kastes.

– Unngå å trekke skjøteledninger fra rom til rom eller fra huset og ut i hagen. Da kan ledningen lett komme i klem og bli skadet. Og i rom der barn oppholder seg, bør du velge skjøteledning med barnesikring, sier Rygh Pedersen.

Ekspertene ser stadig hjem som bruker skjøteledning på skjøteledning på skjøteledning fordi de ikke har planlagt eller oppgradert det elektriske. Det kan være farlig. Foto: Foto: Peter Gudella, NTB scanpix

– Kjøp kvalitet

Men også skjøteledninger der produsentene har spart på sikkerheten, for å lage et billigst mulig produkt, kan være ekstra utsatte.

– Vi pleier alltid å anbefale folk til å ikke kjøpe det billigste de kommer over, men heller satse på kvalitetsprodukter gjennom trygge forhandlere, forteller Kleppe.

Les også: Hva er best – skum- eller pulverapparat?

Skjøteledningen du bruker, skal være passe lang for formålet. Unngå å koble flere skjøteledninger etter hverandre.

Og hvis du bruker en ledningstrommel, bør du sørge for å dra ut hele ledningen selv om du bare trenger en liten del av den.

– Ledninger som ligger kveilet i mange runder kan gjøre ledningen varm og øke faren for brann, påpeker avdelingsdirektør Rygh Pedersen.

Unngå skjøteledning til panelovnen

Apparater som trekker mye strøm, krever ledninger som er tilpasset mengden strøm som skal passere i dem.

– Bruker du skjøteledning på apparater som trekker mye strøm, kan du risikere at dimensjonene ikke er kraftige nok. Da kan skjøteledningen bli for varm og begynne å brenne, sier hun.

En tommelfingerregel er at apparater som bruker over 1000 watt ikke bør kobles til med skjøteledning over lengre tid. Det gjelder apparater som panelovner, oljeovner, tørketromler og vaskemaskiner.

– Jo mer strøm et apparat bruker, jo kortere tid bør det være koblet til skjøteledning, avslutter hun.

FAKTA

Bruk skjøteledningen riktig

Skjøteledninger skal kun brukes midlertidig og til begrenset bruk

Sørg for at den er hel og fri for skader. Gamle, misfargede skjøteledninger skal kastes

Pass på at ledningen ikke kommer i klem

Ikke bruk skjøteledning på apparater som bruker mye strøm

Bruk skjøteledning med passe lang ledning, unngå ledningskveiler og seriekobling