Ishockeypresident Nils Gerhard Nilsen vil endre regelverket slik at profesjonelle spillere uten arbeidstillatelse ikke slipper til i norske hockeykamper igjen.

Etter at Aftenbladet tirsdag avslørte at Vålerengas nylig hjemsendte amerikaner, Eric Chouinard, har spilt 20 kamper uten arbeidstillatelse har både klubben og Norges Ishockeyforbund fått det travelt.

Onsdag ble det blant annet klart at tidligere Oilers-spiller Brendan Brooks ikke får avslutte sluttspillet fordi heller ikke han har hatt arbeidstillatelsen i orden.

Gjorde feil

Vålerenga-ledelsen sier de har trodd spillerne kan spille uten arbeidstillatelse, men etter å ha blitt satt på plass av UDI, erkjenner klubbens direktør, Jan Tore Kjær, at Vålerenga har begått samme feil ved flere spillerimporter de siste to årene. Vålerenga står i fare for å bli politianmeldt, eller få karantene mot å ansette spillere fra utlandet, men sportslig vil dette ikke få noen konsekvenser for klubben. President i Norges Ishockeyforbund, Nils Gerhard Nilsen, sier han og kollegene har trålet ishockeyens eget regelverk, men ikke funnet noen hjemmel for å straffe Vålerenga. Det vil han imidlertid endre på nå.

  • Jeg har snakket med generalsekretær Jon Haukeland og flere andre i hockeyforbundet. Vi skal sette oss ned og se på denne saken, og sende et forslag til endring i kampreglementet ut til klubbene. I den foreslåtte regelendringen vil det stå at profesjonelle spillere må ha arbeidstillatelse for å få spilleberettigelse, sier Nilsen til Aftenbladet.

— Bare å lese norsk

Nilsen sier han tror Vålerenga har handlet i god tro.

  • Jeg synes situasjonen som har oppstått er helt unødvendig og veldig trist. Det er bare å lese norsk, så hadde Vålerenga forstått at de måtte søke arbeidstillatelse for disse spillerne. Men jeg tror faktisk på dem når de sier at de ikke har gjort dette mot bedre viten. Likevel er det svært beklagelig, og det siste norsk ishockey trengte på slutten av en sånn sesong som dette, sier Nilsen.

Han har bedt Oslo-klubben om en redegjørelse.

  • Foreløpig har vi kun fått en kort redegjørelse på e-post, men det sto ikke stort mer enn det de skrev i pressemeldingen de sendte ut. Vi ønsker svar på hvordan dette kunne skje, sier Nilsen.