Oslo (NTB): Mongstad-prosjektet som staten og Statoil er blitt enige om, skal foregå i to steg. Første del av renseanlegget skal være på plass i 2010 samtidig som varmekraftverket settes i drift og fange 100.000 tonn CO2 i året. Full rensing skjer først innen utgangen av 2014. Sosialistisk Ungdom (SU) er opprørt over utslippstillatelsen til Statoil på Mongstad, og sier SV må vurdere regjeringssamarbeidet med Ap og Sp.

— Dette er en hårreisende dårlig løsning for både miljøet og alle som har stemt for en ny miljøpolitikk. Nå må SV diskutere om vi er tjent med å sitte i en regjering og forvalte en politikk vi ikke kan stå inne for, sier SU-leder Kirsti Bergstø til NTB.

Også KrFs miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Holten Hjemdal mener SV må ut av regjeringen.

— Ved å gi konsesjon for gasskraftverk på Mongstad på disse vilkårene har SV foretatt en faneflukt. I tillegg vil det være stortingsbehandlinger og stortingsvalg underveis som kan endre situasjonen helt, sier Holten Hjemdal.

Venstre imot

— Nå må partiet ut av regjeringen for å redde ansikt, sier Venstres miljøpolitiske talsmann Gunnar Kvassheim. Han mener det er uforståelig at SV og Senterpartiet kan fortsette i regjering etter vedtaket om å åpne for gasskraftverk på Mongstad.

— Det er Arbeiderpartiets løsning som har vunnet fram. Det er komplett uforståelig at SV og Senterpartiet kan fortsette i regjering på dette grunnlaget, sier Kvassheim.

Han påpeker at Bondevik I – regjeringen gikk av i mars 2000 nettopp på bakgrunn av gasskraftsaken, med Senterpartiet i regjering.

Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen synes derimot det er strålende at regjeringen endelig har somlet seg til å si ja til Mongstad.

— Regjeringen har åpenbart lagt seg på Frps linje: Bygg nå, rens når det er mulig. SV og Bjørnøy står derimot ribbet tilbake, men regjeringen ville ikke overlevd om Mongstad fikk nei, sier Solvik-Olsen.

Haga fornøyd Senterpartiets leder, kommunalminister Åslaug Haga sier at regjeringens avtale med Statoil om fullskala CO2-rensing av gasskraftverket på Mongstad åpner for nye og spennende miljømessige, energipolitiske og industrielle muligheter.

— Verdens største fullskala renseanlegg for CO2 er et kvantesprang som vil bidra til at Norge blir verdensledende innen CO2-rensing, sier Haga. Hun mener prosjektet også er viktig fordi det vil øke kraftproduksjonen i en tid med økende kraftbehov.

Skuffet naturvern

Naturvernorganisasjonene er svært skuffet.

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken sier at SV har sviktet sitt viktigste miljøløfte fra Soria Moria-erklæringen.

— Vi spør oss nå hva som blir det neste miljøløftet de vil forlate. De lovet full rensing av nye gasskraftverk, men nå kan det bli fire år med nye CO2-utslipp, sier han.

Natur og Ungdom mener at avtalen med Statoil om CO2-rensing på Mongstad fra 2014 er det største miljøsviket Norge har sett.

— Kristin Halvorsen eier ikke skam i livet, sier Natur og Ungdom som mener at SV må trekke seg fra regjeringen.

LO-leder Gerd-Liv Valla lovpriser regjeringens vedtak om bygging av kraftvarmeverket på Mongstad, og Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen er også svært glad for vedtaket.

— Denne løsningen betyr at vi også kan nå våre klimapolitiske målsettinger som Norge har underskrevet på gjennom Kyotoavtalen, sier Bjørndalen.