KRISTIANSAND: Skuespilleren Henrik Rafaelsen vender tilbake til Fjæreheia til sommeren. Kristiansanderen som hadde den store Brand-rollen der i fjor sommer, skal nå ha tittelrollen i Shakespeares Hamlet. Som kjæresten Ofelia får han en annen utflyttet sørlending, Janne Formoe.

— Jeg gleder meg veldig til dette, sier Rafaelsen i telefon fra Oslo, der han for tiden spiller i to stykker på Nationaltheatret. Han har tittelrollen i Holbergs Erasmus Montanus, og han er kongen i Reisen til julestjernen.

Det er teatersjef Alex Scherpf selv som skal ha regien i Fjæreheia denne gangen, og det gleder Rafaelsen seg også til. Det er 13-14 år siden forrige gang de hadde slikt samarbeid. Da het stykket Erobringen av Sydpolen, og der medvirket også en annen lokal skuespiller, Ole Johan Skjelbred. Samme mann skal også til Fjæreheia som Horatio, Hamlets venn.

Klar og tydelig

  • Hva slags erfaringer har du tatt med deg fra Fjæreheia?

— En må ta veldig hensyn til stedet og være klar og tydelig, her er det ikke plass til finspill, småspill. Samtidig er det flott at en får noe gratis, idet selve stedet er verdt et besøk.

— Er det sant at Hamlet er alle skuespilleres drømmerolle?

— Det er uten tvil en rolle som alle har et kjennskap til, og jeg har alltid håpet å få sjansen til å gjøre Hamlet en gang. Men om det er drømmerollen vet jeg ikke. Skuespillere er som oftest mest opptatt av det en holder på med akkurat for øyeblikket.

— Du har hatt mange av de helt store teaterrrollene. Gjør det noe med deg?

— Det er vanskelig å vurdere seg selv. En håper at en lærer noe underveis. Uansett om det er store eller små roller, så gir det erfaring, og en blir ikke så livredd hver gang. Noen ganger lykkes man, andre ganger ikke - uten at en bestandig vet hvorfor. En får bare stole på den erfaringen en har og være forberedt på at en kan mislykkes. Det er veldig hyggelig med de store rollene, men jeg gjør altså mange små roller også, sier Rafaelsen. Utpå nyåret skal han igjen medvirke i Nationaltheatrets store suksesstykke, Markens Grøde.

Lokale krefter

Det er flere lokale krefter på rollelisten til Hamlet i Fjæreheia. Anne Ma Usterud skal spille Gertrud, Hamlets mor og Ole Geir Feste blir Gjenferdet, altså Hamlets far. Bartek Kaminski er også skuespiller fra Kristiansand, og han blir Laertes, Ofelias bror. Kaminski medvirket for øvrig i Oslo Nye Teaters Hamlet-oppsetning i fjor. For tiden spiller han i Arsenikk og gamle kniplinger der.

Igjen vender Bjørn Sundquist tilbake til Fjæreheia, nå som Claudius, Hamlets onkel og stefar. Sundquist spilte i Emma i der i 2005. Også to svensker som for tiden forlyster kristiansanderne med komedien Herrer, skal medvirke i Hamlet. Rolf Degerlund som er instruktør for de tre innelåste herrer på do, skal spille Rosenkrantz. Han hadde for øvrig en mindre rolle i Emma. Degerlund får følge av Göran Forsmark som Gyldenstern, han som spiller den svenske varehusssjefen i Herrer.

Hamlet vil ha premiere 12. juli og spilles fram til 1. august.