Anna Svendsen endte på en sterk og sensasjonell femteplass på dagens verdenscup sprint i klassisk stilart på Lillehammer.

Tromsøjenta imponerte hele veien og holdt også russiske Yulia Belurokova på trygg avstand bak seg i finalen.

Det ble dermed femteplass i konkruransen som ble vunnet av Heidi Weng foran Maiken Caspersen Falla og Hanna Falk (Sverige) på de andre pallplassene.

Slo ut Bjørgen

Svendsen overrasket stort med å i det hele tatt komme til semifinalen. Det fortsatt oppturen da hun spurtslo finske Kirsta Parmakoski på oppløpet og knep fjerdeplassen.

Det holdt til «Lucky Loser»-plass i finalen da farten var svakere i det neste heatet. Der ble Kathrine Harsem nummer tre og Marit Bjørgen nummer fire, men Svendsens tid holdt altså til finaleplass foran disse norske lagvenninnene.

Sterk prolog

Tidligere på dagen hadde Svendsen fra startnummer 43 gått Tromsø Skiklubb-løperen en sterk prolog i klassisk sprint på Lillehammer, og sikret semifinaleplass.

I kvartfinalen, mot to av verdens desidert beste sprintere i Maiken Caspersen Falla og Stina Nilsson, bet Svendsen seg fast på en imponerende måte, og kom inn på oppløpet like bak duoen.

Da Falla og svenske Nilsson kolliderte med stavene, måtte sistnevnte stake inn på oppløpet med kun én stav, og Svendsen passerte greit.

Dermed er 26-åringen fra Tromsø blant de 12 damene som får gå semifinale.

Det er den beste innsatsen av en Tromsø-utøver i verdenscupen i langrenn i moderne tid.