• Forfatteren av denne artikkelen, Lise von Krogh, er klinisk ernæringsfysiolog og skribent hosBramat.no

Vi anbefales å spise mindre mettet fett og mer umettet fett, samtidig som forholdet mellom omega-6— og omega-3-fettsyrer bør forbedres. Ved å bruke rapsolje i matlaging kan du få et bedre sammensatt kosthold; mindre mettet fett og mer umettet fett og omega-3. ## Rapsen har blitt sunnere gjennom foredling

Den rapsen vi opprinnelig dyrket er ikke den samme vi bruker i dag. Tidligere hadde frøene et høyere innhold av fettsyren eurukasyre (22:1, n-9). Denne fettsyren har blitt satt i sammenheng med fettavleiringer i hjerte- og skjelettmuskulaturen hos gnagere.

For å unngå uheldige effekter på mennesker, har man gjennom klassisk foredling redusert innholdet av denne fettsyren til et trygt og meget lavt nivå.

Gunstig sammensetning av fettsyrer

Forelding har dessuten resultert i at raspolje har det beste forholdet mellom vegetabilsk omega-6 og omega-3 sammenlignet med andre matlagingsoljer.

I tabellen under ser du innholdet av omega-6 og omega-3 i ulike planteoljer. Ikke bare kommer rapsolje godt ut med hensyn til forholdet mellom omega-6 og omega-3, totalinnholdet av omega-3 er også høyest blant matlagingsoljer, dvs. oljer som tåler oppvarming. Linfrøolje og valnøttolje egner seg ikke til oppvarming.

bramat1.jpg

Omega-3— og omega-6-fettsyrene vi her snakker om planteoljer er hhv. alfa-linolensyre og linolsyre. Altså ikke de samme omega-3-fettsyrene som vi finner i fisk som er EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosaheksaensyre). Helsegevinsten av EPA og DHA i fisk er mye sterkere enn alfa-linolensyre som kroppen selv må omdanne til EPA og DHA. Likevel er det gunstig med matvarer som også har en gunstig balanse av vegetabilsk omega-3 og omega-6. ## Nordens olivenolje

Raps kan vi dyrke i Norden og derfor er rapsolje en ganske lokal råvare i motsetning til olivenolje. Rapsolje inneholder en god del av den samme fettsyren vi finner så mye av i olivenolje, nemlig oljesyre (18:1, n-9).

bramat3.jpg

Rapsolje er også en naturlig rik kilde til vitamin E og inneholder mer av dette vitaminet enn de fleste andre matlagingsoljer. Vitamin E er en antioksidant som beskyttet fettet mot harskning.

Raps er en viktig matlagingsolje

Raps tilhører kålslekten og er en del av korsblomstfamilie. Fra rapsfrøene utvinnes rapsolje. I Norge dyrker vi raps, men opprinnelig ble den først dyrket i India for hele 4000 år siden. Først på slutten av middelalderen begynte vi å dyrke raps i større omfang i Europa. I dag er dette en av de viktigste plantene vi bruker til å lage matlagingsolje fra. Rapsolje utgjør om lag 16 % den globale produksjonen av matlagingsoljer.

Du trenger bare en matlagingsolje – og det er rapsolje!