Verden rundt bytter mennesker nå ut sitt profilbilde på Facebook med et svart kvadrat, for å markere sorg og avsky over henrettelsen av den amerikanske frilansjournalisten James Foley.

— For alle

En av pådriverne har vært deskjournalist Dag Bæverfjord i VG, som oppfordrer både norske journalister og andre til å bytte ut sine profilbilder med svarte kvadrater.

– Jeg ble inspirert avAndre Liohn, en fantastisk fotograf og nær venn av James, som markerte sin sorg ved å gjøre sitt profilbilde svart på Facebook-profilen sin, sier Bæverfjord til TV2.no, og oppfordrer alle, ikke bare journalister, til å slutte opp om markeringen.

– Folk må huske at det er takket være slike mennesker som Foley, som velger å dokumentere fra de verste stedene på kloden, at vi får informasjon om hva som foregår.

En lang rekke norske journalister er med på markeringen, inkludert profilerte utenriksreportere som Sidsel Wold i NRK og Fredrik Græsvik.

«Noen ganger er svart den eneste fargen. Oppslutningen er vakker», skriver Græsvik på sin Facebook-side.

Mislykket redningsoperasjon

Terrororganisasjonen Den islamske staten (IS) offentliggjorde tirsdag et opptak som viste at Foley ble halshugget.

Onsdag kveld bekreftet amerikanske myndigheter atvideoen er ekte.

Foley ble kidnappet i Syria i november 2012. I sommer gjorde USA et mislykket forsøkpå å redde Foley og andre amerikanske gisler.

IS' henrettelse av James Foley er den siste i rekken av brutale drap som synliggjør risikoen ved å rapportere fra de verste krigs- og konfliktområdene.

Redaktører i VG, Aftenposten, TV 2 og NRK sa i går til Aftenposten.no at mediehuseneikke vil endre praksissom følge av hendelsen, ettersom det allerede er grundige sikkerhetsvurderinger involvert når norske reportere reiser inn i konfliktområder.

Reportere uten grensers«pressefrihetsbarometer» viser at 44 journalister og 12 såkalte borgerreportere («netizens») er drept hittil i år, mens 178 journalister og 190 borgerreportere er tatt til fange.