Hvor er det optimalt å plassere røykvarsleren?

Midt i taket, skal vi tro ekspertene.

— Vi mener røykvarslerne bør henge midt i taket på det høyeste punktet. Minst 40 centimeter fra veggen. Ikke gjem dem bort, sier Bjarne Aani Rysstad, informasjonssjef skadeforsikring i Gjensidige.

Henger du røykvarsleren riktig vil den lettere fange opp og varsle hvis noe skulle skje.

Ha minst en røykvarsler pr. etasje, minst én varsler pr. 60 kvadratmeter og ikke større avstand mellom to røykvarslere enn tolv meter, anbefaler Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps nettside sikkerhverdag.no.

Det handler om å detektere røyken så raskt som mulig, forteller Sturle Hagen, informasjonssjef i Norsk brannvernforening. I tillegg er det viktig at du hører røykvarsleren.

— Det er kritisk om natten. Har du for eksempel flere soverom på samme rekke er det ideellt å ha en på hvert rom. Alternativet er å ha varsler i gangen som man hører inn på alle soverommene, sier Hagen.

Ikke bruk peisovnen som en slags søppelkasse:

Unngå kjøkkenet og badet

Røykvarsleren bør ikke plasseres på badet, mener Mads Dalgaard, senior beredskapsmester for den danske Beredskapsstyrelsen ifølge Bolius og jyllands-posten.dk.

Hvis kjøkkenet er stort, kan det være en fordel å ha en røykvarsler der inne, men er kjøkkenet lite risikerer du at varsleren går hele tiden. Ha den heller i gangen utenfor kjøkkenet, mener Dalgaard. På badet vil den aktiveres av vanndamp.

En god plassering av røykvarslere kan være i de forskjellige etasjene i trappeoppgangen i et hus, ifølge Jyllands-posten.

Sjekk hva du kan gjøre:

Hva slags røykvarsler bør du velge?

Hovedvalgene dine står mellom optisk eller ionisk røykvarsler, enkeltvarslere eller seriekoblede.

Optiske røykvarslere skal reagere/se røyk med store partikler fortere, som vil utvikles ved ulmebrann. Sjansen er større for at du blir varslet tidlig ved ulmebrann, ifølge sikkerhverdag.no. De anbefaler at man velger optisk røykvarsler.

Ioniske røykvarslere «føler» høy temperatur og flammer, en såkalt høyenergibrann. Varsleren kalles ionisk fordi den reagerer på ioniske gasspartikler. Ulmebranner er mer vanlige enn høyenergibranner.

Sikkerhverdag anbefaler at man kobler røykvarslerne sammen. Det samme anbefaler blant annet Gjensidige og Forbrukerrådet. Da skal varslerne pipe samtidig, sånn at du blir varslet i stuen hvis det er røykutvikling eller lignende på soverommet.

Les også: