– Det er mange som ikke har satt seg godt nok inn i hva forsikringen dekker. En vanlig misforståelse er at forsikringen dekker skader knyttet til slitasje eller manglende vedlikehold, men det gjør den ikke, sier Endre Jo Reite, Kredittsjef i Sparebanken 1.

Samtidig mener han at mange både over- og underforsikrer seg, og at folk flest vil være tjent med å ta en god gjennomgang av hvilke forsikringer de faktisk har.

I våre rådgivingssamtaler oppdager vi at mange familier gjerne betaler 3-4000 kroner i året for ting og eiendeler de egentlig ikke trenger å forsikre, eller at de har forsikret seg med bedre dekning enn nødvendig.

– Et godt et eksempel er at mange har toppforsikring på både hus og bil. Da kan du har forsikret deg så du får gratis leiebil i 30 dager om bilen må på verksted, men tenk gjennom om det er verdt det. Kanskje du kan finne andre løsninger?

Les også Dette gjør du hvis du har mus i huset.

Og oppstår det skader på nytt hus, har du brukt fagfolk til for eksempel å skifte tak eller bad eller det avdekkes dårlig arbeid utført av autoriserte folk, vil det som oftest dekkes av firmaets ansvarsdekning.

Sjekk hva som er best for deg

Det kan oppleves uoversiktlig å navigere i jungelen av forsikringer, også når det kun gjelder hus- og innboforsikringer. For hva dekker de? Og hvilke forsikringer bør man tegne?

Simon André Olsen, produktutvikler i Gjensidige sier at de fleste som har anledning til det ønsker å ha toppforsikringen Hus Pluss. Andre forsikringsselskaper har også tilsvarende ordninger med én standardforsikring og en toppforsikring.

Det handler ikke om å forsikre seg for mest mulig, men å forsikre seg så riktig som mulig. Foto: Foto: NTB Scanpix

-Tilstanden til huset, og spesielt taket må være av en viss forfatning for at man skal kunne tegne toppforsikring. Selv om ingen forsikringer dekker absolutt alt, så er man dekket for det verste med standardforsikring, og det meste med toppforsikring, forklarer han.

Spesielt på en standard husforsikring varierer vilkårene veldig mye fra selskap til selskap, så når man sammenligner priser er det viktig å lese vilkårene nøye. Og siden mange forsikringskunder unnlater å sjekke dem, byr det gjerne på misforståelser begge veier.

-En mente at vi burde dekke nytt tak på huset hans fordi det var blitt gammelt, men da måtte jeg forklare at forsikringene ville vært mye dyrere hvis vi skulle dekke vedlikehold hos alle som eide gamle hus.

Når du må ha innboforsikring

-Mange tror at innbo er den innvendige delen av et hus, men det stemmer ikke. Innvendige overflater er også forsikret via husforsikringen. Satt på spissen kan man si at om man snur huset opp ned, er det som ramler ned det som innboforsikringen skal dekke.

Det beste tipset for innboforsikring er å tenke på hvor mye det faktisk vil koste å gjenkjøpe alt du eier, og det er i følge Olsen mer enn mange tror. Enkelte innboforsikringer dekker også ting du tar med ut av hjemmet ditt, men da er det viktig med aktsomhet.

Les også Kjenner du disse regelene?

-Sitter du alene på en utekafé og går fra veska di på stolen for å gå på toalettet, anses det som såpass uaktsomt at du ikke får dekket den av innboforsikringen om den blir stjålet. Men stjeler noen mobilen din som ligger på bordet, mens du selv sitter der, dekker forsikringen den.

Reiseforsikringer og innboforsikringer kan også ofte utfylle eller overlappe hverandre. Om en skade ikke dekkes via reiseforsikringen, kan det hende innboforsikringen tar den – og vice versa.

Hva med juleribba i fryseren og selve fryseboksen?

-Dersom fryseboksen slutter å virke fordi den er gammel, dekkes ikke selve fryseboksen fordi det er forventet at man må bytte ut hvitevarer på grunn av slitasje og elde. Men den dekker ny dersom den blir ødelagt av for eksempel et lynnedslag. Lammelåret og juleribba dekker vi uansett med fratrekk for avtalt egenandel, forklarer Olsen.

Glemmer seg selv

Endre Jo Reite mener det er noe feil når folk er mer opptatt av å forsikre maten i fryseren og mobiltelefonen sin, enn sin egen helse. Han påpeker at svært få har forsikret seg mot uførhet, eller tegnet livsforsikring som sikrer partneren og familien.

- Bolig for under 700.000?: Ja, fullt mulig.

- Hvert år havner mange leietagere og huseiere i konflikt: Slik unngår de trøbbel

– Mange vil ha store utfordringer med å tilpasse seg en økonomi med inntektsbortfall. Det sosiale sikkerhetsnettet i Norge er i verdensklasse, men fallhøyden er likevel stor. Det er få som er forberedt på det som uførhet kan føre til, og mange må kanskje selge både bil, bolig og hytte, forklarer Reite.

Det handler ikke om å forsikre seg for mest mulig, men å forsikre seg så riktig som mulig. Foto: Foto: NTB Scanpix

Han forteller videre at mange standardløsninger og forsikringer er lette å sammenligne på nett, og at prisen på forsikring av spesielt bil er enkel å sammenligne. På andre forsikringer er det gjerne mer å sette seg inn i. I mange tilfeller lønner det seg å samle alle forsikringer i ett selskap, men det kan også være gunstig å innhente mange tilbud og sammenligne priser og vilkår.

– Vår anbefaling er at man starter med å sikre at man har de forsikringene man virkelig trenger, og med de egenandelene og dekningene man virkelig har behov for. Følger man også med på priser og prissammenligninger på de viktigste forsikringene etter at man har fått dem tilpasset, er det gjerne enda noen kroner å spare, råder Endre Jo Reite.

- Eiendomsskatt: Du betaler nesten 10 000 kr mer i dyreste kommune

- Skal du leie ut hytta i vinter?: Dette er skattereglene få vet om