TRONDHEIM (adressa.no): Jo, han har trent enkelte ganger på kunstgress de siste årene, Morten Gamst Pedersen, som når han har vært hjemme i Norge på ferie sommerstid.

Men når han i ettermiddag debuterer foran hjemmefansen i generalprøven mot Stabæk, er det for første gang i kamp på kunstgress siden han forlot Tromsø til fordel for Blackburn sommeren 2004. Eller for å billedgjøre: Siden han forlot et Tromsø som fremdeles spilte sine hjemmekamper på naturgress.

— Vi hadde en strøken naturgressmatte på Alfheim, minnes Gamsten overfor adressa.no

- Ingenting slår strøken gressbane

Enkelte bortekamper ble spilt på kunstgress allerede for ti år siden, og med returen til eliteserien må han nå tåle at halvparten av bortekampene også i år blir på kunstgress.

32-åringen er muligens den siste generasjonen som kjemper imot, men:

— Hvis jeg fikk velge, ville det blitt naturgress 1000 av 1000 ganger. En strøken naturgressmatte er det ingenting som slår. Jeg vil alltid si ja til naturgress, forklarer han – før han modererer seg noe.

— Står valget mellom kunstgress og en potetåker blir det en annen sak. Og banen i Abrahallen kjennes fin ut den. Jeg gleder meg til å spille!

Setter spørsmålstegn

Dermed melder Gamsten seg litt på i en debatt som har gått med jevne mellomrom i norsk fotball. Men på Lerkendal er man foreløpig tydelig på at kampene skal spilles på naturgress.

Dermed blir Stabæk-kampen den eneste kampen han spiller på kunstgress på ”hjemmebane” denne sesongen.

— Kunstgress har utviklet seg en god del til det bedre siden jeg spilte i Norge sist. Men jeg synes det er rart at enkelte av eliteserielagene som har klima til å ha naturgressbane, likevel har lagt om. Det er uansett ikke noe å gjøre med. Vi spillerne må gjøre det beste ut av det, sier han.

Klar for 90 minutter mot Viking

Det har han da også tenkt å gjøre mot Stabæk. I treningskampen mot Kalmar i spanske Marbella – på naturgress – spilte Gamsten solid den timen han fikk være på banen. Nå håper han, som i ettermiddag er venstre indreløper, at framgangen forstetter.

Selv om det neppe blir 90 minutter denne gangen, heller.

— Jeg spilte en time sist, og er klar for litt mer nå. Det handler litt om hvordan kroppen føler seg. Jeg har lyst til å spille så mye som mulig, men det handler om å ta det i rett tempo før seriestarten, sier han.

Trener Per Joar Hansen tror også at han kommer til å ta av Gamsten mot slutten i dag, for å matche han riktig fram mot Viking-kampen. Gamsten har trent som normalt siden overgangen, men har fortsatt lite kamptrening i beina.

— Han begynner å nærme seg å kunne stå en hel kamp. Han har trent godt, og det er ikke noe problem. Vi får se om han er klar for 90, den avgjørelsen tar vi i løpet av kampen. Men vi regner med han er klar for full kamp mot Viking, sier Perry.