BERLIN: Først tittet solen frem i Berlin, så lyste landslagssjefen opp. For etter at laget hadde fullført sin siste trening på tysk jord før en fem timers bussreise til Praha, møtte Per-Mathias Høgmo pressen.

Og det var en flammende engasjert landslagssjef som tok for seg av presidentvalget i USA, samfunnsutviklingen, pressens prioriteringer og rolle og laguttaket til fredagens ikke ubetydelige landskamp.

— Det var som jeg sa til spillerne i morges: noen morgener er litt annerledes å våkne opp til. Jeg la meg ved midnatt, da var kommentatorer og eksperter tydelige på at Clinton ville vinne. Da vi våknet i morges, seks timer senere, så hadde bildet snudd. Det er interessant, startet landslagssjefen.

«American Dream»

Han er opptatt av politikk og samfunn og delte villig sine tanker og refleksjoner rundt det amerikanske presidentvalget. Han pekte på at klasseskillet i USA har økt, at utdanning til alle ikke lenger er noen selvfølge.

— «The American Dream», som skal bety at alle har like muligheter for å lykkes. Men er det sånn? Og hvordan er det i Norge? Er det sånn at alle kan spille fotball? Eller er treningsavgiften for høy og koster utstyret for mye? Det kommer mange interessante diskusjoner etter valget i USA, som også er interessante for oss her i Europa.

Høgmo trekker parallellene til fotballen. Der det skiftet raskt tirsdag kveld og natt, like fort svinger det og skifter også i fotballen.

— Fotball er ferskvare. De lange linjene går sin gang. Men det svinger fort. I fjor var det ekstrem optimisme, men etter et par tap snur det.

Utfordrende

På spørsmål om hans utgreiing om valgekspertene i USA som tok feil – var en bredside til fotballekspertene i Norge, svarte han:

— Det er utfordrende å kombinere de lange linjene og se ting på kortere sikt. Tendensen i dag er at de klikkene dere lever litt av, preger mye av journalistikken. Man kan stille spørsmål ved, som dere også sikkert gjør, om det er den retningen man ønsker, eller om man ønsker en mer langsiktig og grundig retning. Det er interessant politisk, men også fotballmessig.

Og fortsatte:

— Jeg er opptatt av å holde fokus, som dere vet. Men det er ingen tvil om at hvis dere er opptatt av å se etter muligheter, se etter det positive, så smitter det over på spillerne. Er dere opptatt av å lete etter det negative, så smitter det. Dere er med på å påvirke det ytre, mens min jobb er å sørge for at vi holder fokus på arbeidsoppgavene våre. Samtidig er det i fotballens dynamikk at det blåser litt og er konflikter.

Det ble også tid til litt fotballsnakk.

Spørsmålene som må besvares

For etter treningen fikk han spørsmål om laget. På onsdagens trening ser det ut til at åtte plasser virker sikre. Spørsmålene er hvem som skal spille stopper ved siden av Even Hovland, hvem som skal spille sentralt sammen med Stefan Johansen og hvem som blir Joshua Kings spissmakker.

Skal kaptein Per Ciljan Skjelbred spille sentralt i banen eller ute på høyrekanten. Hvis Ciljan spiller sentralt, blir Tarik Elyounoussi høyrekant da, og i så fall hvem blir da spiss sammen med King? Spiller Ciljan på kant virker Elyounoussi å ta spissplassen. Men blir det da Alexander Tettey som spiller sentralt sammen med Johansen? Og blir det Vegard Forren eller Håvard Nordtveit som blir midtstopper nummer to?

— Laget tar form, men det er to-tre plasser det er sterk konkurranse om. En plass i hver lagdel. Vi fikk gode svar på treningen i dag og har fått det i løpet av de tre treningene vi har hatt her i Berlin. Konkurransesituasjonen er skjerpet, sier Høgmo.

Sannsynlig norsk lag fredag kveld i 4-4-2:

Rune Almenning Jarstein – Omar Elabdellaoui, Even Hovland, Vegard Forren, Haitam Aleesami – Per Ciljan Skjelbred, Alexander Tettey, Stefan Johansen, Mats Møller Dæhli – Tarik Elyounoussi, Joshua King.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor det blir kåringer fra fotballsesongen, Martin Ødegaard-diskusjon og en Tottenham-supporters bekjennelser: