MAGNUS CARLSEN-HIKARU NAKAMURA 0,5-0,5

Rivaliseringen mellom Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura er blant de mest anspente i sjakkverden, først og fremst på grunn av ordkrigen de har utkjempet i en årrekke.

Mandag var duoen involvert i et skikkelig kampparti. Etter fem timer endte det hele med remis, noe som betyr at Magnus Carlsen ikke lenger har en teoretisk mulighet til å vinne Norway Chess.

Simen Agdestein reagerte på Magnus Carlsens kroppsspråk under mandagens parti. Her fra sjakk-OL i Tromsø, der Agdestein og Carlsen spilte for Norges førstelag. Foto: NTB SCANPIX

Mange eksperter mente stillingen på brettet lenge hadde indikert at partiet uansett ville ende i remis. Likevel kjempet Carlsen videre i jakten på en seier, i håp om at Nakamura ville gjøre en feil.Samtidig så Carlsen nærmest sløv ut ved brettet. Det fikk hans tidligere læremester Simen Agdestein til å reagere.

— Nå oppfører han seg litt sløvt, syns jeg. Nå har han litt arrogant kroppsspråk, som egentlig er litt unødvendig. Det der så ikke så bra ut, sa Agdestein i TV 2-studio når rivalene hadde spilt i snart fem timer.

Uskrevne regler

Det finnes mange uskrevne regler for hvordan man bør oppføre seg under et sjakkparti.

Det virket som at Agdestein var bekymret for om Carlsens kroppsspråk ville kunne påvirke Nakamura.

Spillere på elitenivå vet godt hva som er såkalt «remis-stillinger». Derfor er det ansett som god kotyme å godta remis når en slik stilling oppstår på brettet. Carlsen har imidlertid skilt seg fra mengden i denne sammenhengen, og flere ganger lyktes med å tvinge frem seire fra låste stillinger.

Akkurat den strategien synes Agdestein er helt grei.

— Han kan godt presse, men jeg synes ikke Magnus skal ha for mange fakter, sa Agdestein.

Selv begrunnet Carlsen hvorfor han fortsatte å presse slik:

-Jeg var litt irritert over at han tilbød meg remis noen trekk etter tidskontrollen. Jeg hadde tenkt å gi ham remisen før, men siden han tilbød da, tenkte jeg at han skulle sitte der selv om det ikke er noe å spille på,

Lahlum uenig

Stormesterens kollega i TV 2-studio, Hans Olav Lahlum, var uenig i kritikken av kroppsspråket.

— Jeg synes dette er godt innefor det akseptable. Kasparov var mye verre, sa Lahlum, i henvisning til den russiske sjakklegenden som var kjent for å vise sterke følelser ved brettet.

Hikaru Nakamura innrømmer at han var litt irritert over at Magnus Carlsen fortsatte å presse videre for seier.

— Jeg var kanskje litt irritert, men det var alltid remis. Man vil aldri spille i 100 trekk. Det tok lenger tid, men det tok ikke mye mer energi, sier Nakamura til TV 2. Mandagens parti var først over at begge spillerne hadde spilt 95 trekk.

Sjakkjournalisten Tarjei J. Svensen minnet om også Nakamura ofte har vanskelig for å akseptere at et parti ender med remis.

— Nakamura har ingen grunn til å være irritert. Han har spilt videre lenge i slike stillinger selv mange ganger, skrev Svensen på Twitter.

Har kalt Carlsen for Sauron

Hikaru Nakamura er blant Magnus Carlsens sterkeste kritikere. Amerikaneren har tidligere både stemplet Carlsen som en kjedelig spiller, og sammenlignet han med Sauron, mørkets fyrste i Ringenes Herre-bøkene.

På sjakkbrettet har imidlertid Nakamura slitt med å leve opp til uttalelsene.

Hikaru Nakamura sikret remis mot Magnus Carlsen mandag. Foto: NTB SCANPIX

Etter mandagens parti har Nakamura ennå til gode å vinne over Carlsen i et parti med langsjakk. Carlsenhar imidlertid 11 seire over sin amerikanske rival.I Norway Chess er det imidlertid Nakamura som ligger best an. Han er nummer to etter syv runder, med 4 poeng. Veselin Topalov leder klart med 5,5 poeng.

Magnus Carlsen klatrer opp til en 8. plass etter mandagens parti. Turneringens andre nordmann, Jon Ludvig Hammer ligger sist på en 10. plass.Hammer fikk imidlertid et oppløftende resultat med remis mot Fabiano Caruana mandag, etter at han gjorde en kjempetabbe i partiet mot Veselin Topalov søndag.

Carlsen: — Ikke sikker på hva jeg driver med

Nakamura valgte å bruke det dronningindiske forsvaret for å prøve å stoppe Carlsen. Nakamuras 11. trekk, der han flyttet d-bonden til c4, overrasket mange. Flere eksperter mente nemlig at dette var et trekk på vei mot en Carlsen-vennlig stilling, der verdensmesteren ville få muligheten til å torturere amerikaneren frem til kapitulasjon.

— Nakamuras åpningsvalg er kritikkverdig, og jeg forstår meg ikke på en så tidlig avløsning av spenningen med dxc4. Carlsen vinner, skrev den britiske internasjonale mesteren Lawrence Trent på sin Twitter-konto.

Etter hvert utviklet imidlertid stillingen seg inn i «remis-land». Magnus Carlsen antydet at han var usikker da han gikk i «skrifteboksen», et lite rom der Norway Chess-spillerne får snakke inn i kameraet om partiet.

— Jeg er ikke sikker på hva jeg driver med. I dag vil jeg trenge litt magi, men det har jeg klart tidligere, sa Carlsen.

Verdensmesteren slet imidlertid med å finne de lure knepet som kunne sikre seieren, og etter noen timer mente de fleste at partiet ville ende uten seierherre.

Slik skulle det også bli.

Magnus Carlsen spiller mot franskmannen Maxime Vachier-Lagrave tirsdag. Da skal nordmannen spille med de svarte brikkene.