TRONDHEIM: Mandag denne uken gikk Petter Northug ut med et knallhardt angrep mot landslagsledelsen i Adresseavisen. Han reagerte sterkt på at broren Tomas ble vraket fra sprintlandslaget, selv om han så sent som i fjor kvalifiserte seg til VM-finalen på sprint i Falun og vant verdenscupsprinten i Otepää.

Petter Northug mener Northug-navnet er en årsak til at broren ble vraket. Skistjernen kom blant annet med denne uttalelsen:

— Jeg har nevnt det også tidligere. Det er løpere som får en ny sjanse på landslaget uten at det har gått fremover i to år. Selv om landslagsledelsen sier at de skal kutte ned på antall løpere, så har de tatt med løpere som egentlig ikke burde ha vært der, som de på forhånd egentlig vet at ikke er gode nok.

Svarte på Northugs kritikk

Northug nevnte ingen navn, men har til Adresseavisen tidligere trukket frem Simen Andreas Sveen, som fikk fornyet tillit på landslaget i fjor, selv om han ikke overbeviste i 2015-sesongen.

Sveen kommenterte Northugs utspill til Dagbladet i går:

— Det får Petter stå for. Både jeg og landslagsledelsen kjenner meg selv, min utvikling og omstendighetene rundt det bedre enn ham. En som står utenfor landslaget har kanskje ikke helt den nødvendige innsikten og burde være forsiktig med å uttale seg om sånt, sa han til avisen.

— Så ham ikke i tourene

Denne uttalelsen fungerte som bensin på bålet for Northug, som har hatt et konfliktfylt forhold til det norske landslaget helt siden han ble vraket fra Torino-OL i 2006. I 2013 valgte han å bryte ut av landslaget og satse på egen hånd.

— Like forsiktig som Simen Sveen har vært i sporet på landslaget? skriver Northug i en SMS til Adresseavisen som svar til Sveens kommentar.

Northug fortsetter:

— Jeg så ham ikke i VM i Falun, Tour de Ski og Ski Tour Canada i år. Så forsiktig er det vel ene og alene han som har vært og er.

- Uproblematisk forhold

Adresseavisen var i kontakt med Simen Andreas Sveen i formiddag. Han sier at forholdet mellom ham og Northug er helt uproblematisk.

— Vi prater sammen og har et helt normalt forhold. Det er ikke noe galt i det.

- Hva tenker du om utspillene han kommer med?

— Jeg tenker ikke så veldig mye om det. Det er bare slik det er. Vi er forskjellige som mennesker.

Sveen poengterer at det er fritt frem for Northug å uttale seg, og at han ikke har bedt ham om å være forsiktig når det gjelder å komme med sin mening.

— Det er ytringsfrihet, så det må han bare gjøre, sier Sveen til Adresseavisen.

Foran neste sesong er han, på samme måte som Tomas Northug, vraket fra landslaget.

Nystad: - Et spill

Trond Nystad var herrelandslagssjef frem til i vår og dermed Sveens trener på landslaget. Nystad oppfatter Northugs utspill først og fremst som et spill.

— Jeg har aldri opplevd at det har vært noen negativ konflikt. Mediene må skrive om noe, og så er det veldig artig hvis noen har ulike meninger. Slik jeg ser det er det et spill, sier han til Adresseavisen.

Nystad er uenig med Petter Northug når 30-åringen sier at Northug-navnet er en årsak til at lillebroren ble vraket.

— Nei, det mener jeg ikke er noen sak i det hele tatt. Landslagsledelsen har forsøkt å være fair på alle måter. Uansett hva man gjør, så kan det bli feil. Det er kostnaden ved å ha så mange sterke løpere. Det blir et veldig trangt nåløye.

Landslagssjef Vidar Løfshus uttalte til Adresseavisen mandag at ingen i norsk langrennshistorie har fått et så tilrettelagt opplegg som Petter Northug.

— Det er klart at Petter har fortjent å få et tilrettelagt opplegg. Man får som regel som fortjent her i livet. Også de andre løperne på laget er blitt tatt godt vare på, sier Nystad.