KRISTIANSAND: — Vi oppfatter dette som en straff. I stedet for å ta fatt i problemene med bruk av tvang og makt overfor autister, fjerner de oss som et arbeidsmiljøproblem, sier de to.

Virksomhetsleder Inger Ingebretsen i Kristiansand kommune avviser dette:

Virksomhetsleder i Kristiansand kommune, Inger Ingebretsen, avviser at de to ansatte er omplassert fordi de har vært kritiske til måten autistene i bofellesskapet er blitt behandlet. Foto: Kjetil Reite

— Det er ikke slik at personell er flyttet på som følge av at de har kritiske kommentarer til forhold ved driften. Det er viktig at ansatte sier fra og retter søkelys mot det de mener er kritikkverdige forhold i driften, skriver hun i en e-post til Fædrelandsvennen uten å begrunne nærmere hvorfor de er omplassert.

- Helt forferdelig

De to ansatte får imidlertid full støtte fra Wenche Lill Naglestad Moi og Ester Skreros. De gikk tidligere denne uka ut i Fædrelandsvennen og slo alarm om ulovlig tvangsbruk overfor autister ved bofellesskapet.

Antonsen og Lee Hansen varslet Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder om tvangsbruken og det blir nå opprettet en tilsynssak, bekrefter seniorrådgiver Lasse Svenstrup Andersen.

— Vi synes det er helt forferdelig at disse to ikke får jobbe lengre i bofellesskapet, sier Naglestad Moi og Skreros.

Kjempejobb

De mener Antonsen, som er hjelpepleier, og Lee Hansen, som er psykiatrisk hjelpepleier, i flere år har gjort en kjempejobb. Siden Antonsen begynte i 2009, og Lee Hansen i 2013, har Naglestad Moi og Skreros følt seg tryggere på behandlingen av sine kjære enn på mange år.

— De har virkelig vært opptatt av å stå på beboernes side, og når de har påpekt gale ting som har skjedd, er det i virkeligheten ikke blitt gjort noe med det, hevder Skreros og Naglestad Moi.

Aksepterer ikke flyttingen

Både Jan Antonsen og Sheena Lee Hansen har fått muntlig advarsel tidligere for blant annet å «skape utrygghet i personalgruppa», og nå har de begge fått beskjed om at de skal jobbe i et annet bofellesskap. Men de aksepterer ikke flyttingen, og har fått hjelp fra fagforeningen Delta:

Ester Skreros (t.v.) og Wenche Lill Naglestad reagerer på at de to ansatte blir fjernet fra bofellesskapet for autister. Foto: Steinar Vindsland

— Jeg kan bekrefte at vi jobber med den saken. Men vi skal ha et møte med arbeidsgiver, og før det møtet er avholdt kan jeg ikke si noe om hva jeg mener, sier Åse Birkrem, hovedtillitsvalgt for Delta i Kristiansand kommune.Antonsen forteller at problemene begynte for alvor i 2014. Da praktiserte andre ansatte bruk av såkalt tvangspysjamas. Det er en pysj som fungerer som en tvangstrøye, som autisten ikke kan ta av seg.

Tvangspysj

Det er ulovlig å bruke tvangspysj med mindre beboeren selv, eller vedkommendes verge, gir sitt samtykke. Og det skal godkjennes av Fylkesmannen først. I et brev til Fylkesmannen i forbindelse med varslingen, gjør avdelingsleder Margrete Rode oppmerksom på at bruk av tvangspysj ble avviklet i 2014. — Etterpå oppfattet vi at vi ble sett på som vanskelige, og vi opplevde gang på gang at når vi påpekte kritikkverdige forhold, ble ingenting gjort, sier Antonsen og Lee Hansen.

De to sier ledelsen bare meldte tilbake at man skulle ta tak i problemene, men at ingenting skjedde.

Ukultur

— Vi har sett flere tilfeller av tvangsbruk som verken er protokollført, drøftet med verger eller pårørende eller godkjent hos Fylkesmannen. Dette er en ukultur som har utviklet seg over år, hevder de to.

Virksomhetsleder Inger Ingebretsen kommenterer påstander om ukultur og tvangsbruk slik: «Kristiansand kommune avventer saksbehandling hos fylkesmannen og kommunen vil rette seg etter den konklusjon som blir gitt der.»