SØGNE/AGDER: — Det kan skje at vi kun får rundt 50 prosent av en normalavling i år. Men det vet vi ikke ennå. Det kommer an på hvordan været blir fremover, sier Arild Berge.

Han og Bjørn Arild Stea har i 17 år drevet firmaet Søgnejordbær. I år har de 40 dekar med jordbæråkere i Søgne.

Ødelagte bær

De to viser fram gråaktige, ødelagte bær, plukket fra åkeren på Sangvik.

— Vi har lagt ned mye arbeid i jordbærene våre, så dette er jo trist, kommenterer Bjørn Arild Stea.

— Målet vårt er jo å levere mye jordbær til forbrukerne. Slik blir det ikke i år, fortsetter han.

De friske jordbærene er av fin kvalitet, selv om andre bær er rammet av sopp. Foto: Tormod Flem Vegge

Gråskimmel

Årsaken til de ødelagte bærene er såkalt gråskimmel.

— Gråskimmel er en sopp som det er helt normalt å ha i jordbærproduksjonen. Den er der alltid. Men i år er angrepene voldsomme, forteller Berge.

Årsaken til at soppen angriper så kraftig, er at det har regnet såpass mye i det siste. Fuktigheten skaper optimale forhold for soppen, som smitter over på friske bær og gjør bærene grå og skjeggete.

Flere tonn

Stea og Berge har engasjert 21 jordbærplukkere, hovedsakelig polakker, for å høste inn årets avling. De har allerede plukket bort flere tonn med soppinfiserte bær fra åkrene, for å unngå at smitten sprer seg.

— Det er jo like dyrt å plukke råtne bær som friske bær. Så dette går hardt ut over økonomien, poengterer Stea.

Så langt i jordbærsesongen skal minst 50 prosent av jordbæravlingene til jordbærprodusenter på Sørlandet ha råtnet bort på grunn av sopp. Bildet er fra Sangvik i Søgne. Foto: Tormod Flem Vegge
Hvis soppangrepene på jordbær på Sørlandet fortsetter videre utover sommeren, kan importere bær fra andre deler av landet eller fra utlandet bli løsningen for jordbærsultne sørlendinger. Foto: Tormod Flem Vegge

Kroken på døra?

Nå frykter de to at denne sesongen kan bli den siste, og at jordbærproduksjonen ikke lenger har livets rett på grunn av manglende lønnsomhet. De to forrige sesongen skal ifølge dem ikke har vært særlig innbringende. Det at årets avling blir preget av soppangrep gjør ikke situasjonen bedre.

— Enormt omfang

Agder Bær og Grønt er regionens største omsetter av lokalproduserte jordbær. Daglig leder Odd Tore Nøding forteller at omfanget av soppangrep på jordbær på Sørlandet er enormt. De fleste jordbærprodusentene skal så langt i år ha mistet minst 50 prosent av avlingen sin, mens noen har mistet hele 90 prosent, ifølge ham.

— Vi står helt maktesløse overfor problemet. Det virker som om at sprøytemidlene ikke fungerer i år. Hvis det viser seg at jordbærene har blitt resistente mot disse midlene, kan det få store og alvorlige konsekvenser for jordbærproduksjonen på Sørlandet. Da må dyrkingen foregå på helt andre måter enn nå, sier han.

Etterlyser erstatning

Nøding etterlyser avlingskadeerstatning for jordbærprodusentene som er rammet av sopp. Politikerne på Sørlandsbenken engasjeres nå for å ta saken til Stortinget.

— Vi får erstatning for vinterskader på avlingen og hvis blomstene fryser i mai, men ikke når modne bær som er klare for plukking blir skadet. Det forstår jeg ikke, sier han.

Arild Berge håper at jordbærbøndene skal få erstatning for jordbæravlinger som er blitt ødelagt av sopp. Det blir nå utbetalt erstatning for frost- og vinterskader på jordbær. Foto: Tormod Flem Vegge

— Hvis jordbærprodusentene på Sørlandet skal overleve i år, bør staten bevilge penger til erstatning på en eller annen måte. I tillegg trengs det midler for å finne årsaken til de kraftige soppangrepene - og penger til en undersøkelse som kartlegger om jordbærplantene har blitt resistente mot plantevernmidler, understreker Nøding.