Du ser de kontrarevolusjonære overalt. Bergens Tidende fant dem på biblioteket en morgen i februar. 150 mennesker var møtt fram før klokken åtte for å høre på en debatt om rus og bostedsløse. Flere står igjen i regnet utenfor og ser lengtende inn vinduene, skrev avisen. Fullt hus på en analog rusdebatt, lengsel hos de som ikke kom inn, og det før de digitale hadde sendt dagens første snap av frokostbordet.

De lyttet uten å fingre med telefonen, rommet var en twitterfri sone.

Sidsel Wold er tilgjengelige på NRKs apper for både radio og fjernsyn, og sikkert også på en podkast eller to. Men da hun kom til Sølvberget kulturhus i Stavanger for å snakke om sitt forhold til Israel, møtte hun 520 mennesker som foretrakk å være i samme rom som henne. De lyttet uten å fingre med telefonen, rommet var en twitterfri sone.

Drar oftere til biblioteket

Sven Egil Omdal Foto: NTB Scanpix

I 2014 var det 18.000 arrangementer på norske folkebibliotek, en økning på 3500 i forhold til året før. Statistikken for 2015 er ikke klar, men kommer antakelig til å vise enda høyere tall. Vi låner færre bøker, men drar oftere på biblioteket for å høre forfattere snakke. Eller vi samles mellom reolene for å diskutere politikk, islam eller behovet for gjødsling av rhododendron.By etter by er i ferd med å få en diskuterende offentlighet de ikke hadde. Noen har litteraturhus, andre innbyr til debatt på kafeer eller i samfunnshus — og folk kommer. Som debattdeltaker gjennom årtier ser jeg noe skje: Det er oftere kø for å komme inn, selv om debatten blir streamet og folk kunne sett den hjemme.

De gjør det fordi menneskenes kontaktnett gir gleder som tingenes internett aldri kan levere.

Stadig flere kjøkkenbenker domineres av avanserte kaffemaskiner som kan male nicaraguanske kaffebønner og blande krem til en perfekt latte macchiato ved den minste berøring. Likevel møtes maskinenes eiere stadig oftere på kafé hvor kaffen er påfallende uperfekt. De gjør det fordi menneskenes kontaktnett gir gleder som tingenes internett aldri kan levere.

Går oftere på konsert

Til tross for Spotify og langt bedre lydanlegg, går vi oftere på konsert. Antallet nordmenn som sier de har vært på konsert de siste 12 måneder har økt med 25 prosent siden 1991, ifølge Norsk Kulturbarometer. Artistene må opptre for å kompensere for tapt platesalg, men de spiller ikke for tomme saler. Vi vil være der musikken skapes, og vi vil være der sammen med andre.

Les også: «Jeg håper Per Fugelli lever i det minste til april».

Les også: Hr. redaktør, nå tøver De!

Les også: Det blir en hard vår

Les også: Streng mot de svake

Når to eller tre er uenige, er Google alltid nær. Et raskt søk legger selv den morsomste eller mest nerdete debatt død. Vi trenger ikke lenger konkurrere om hvem som vet mest. Likevel strømmer folk i de fleste aldere til puber, kafeer eller forsamlingshus for å være med på quiz om alt fra tungrock til måsearter. Skjermene legges til side, god gammeldags hukommelse erstatter femte generasjons Intel Core prosessorer.

Vi har hatt ebøker i mer enn ti år, som regnes som to og en halv evighet i det digitale universet. Nordmenn er blant de mest teknologivennlige folkene på kloden. Likevel er eboken fortsatt et medium for spesielt interesserte. Den største megatrenden er at det skjer så mye analogt, både i Norge og internasjonalt, sa administrerende direktør Kristenn Einarsson til Klassekampen i januar. Avkodet betyr det at salget av papirbøker øker, selv om trendforskerne og andre tolkere av askeavkok og kaffegrut spådde at vi for lengst skulle ha kvittet oss med denne gammeldagse uvanen.

Åpnet sin første fysiske bokhandel

Det samme skjer i USA. Der økte salget av papirbøker i fjor, som det også gjorde i forfjor. Amazon har åpnet sin første fysiske bokhandel. Nå ryktes det at de planlegger 300-400 nye butikker hvor kundene kan ta i fysiske bøker, smatte over en spesielt god innledning, dulte borti andre kunder og kanskje sette seg ned med en kopp kaffe og den siste til Jonathan Franzen. Andre store nettbutikker, som kinesiske Alibaba, gjør det samme. Finanstidsskriftet Forbes skriver at de digitale kjempene har oppdaget at handelen på nettet ikke kan erstatte den sosiale og menneskelige handleopplevelsen. Hjemmeseier til de analoge spydspissene.

Vi må omfavne delingsøkonomien, sier NHO når de vil dytte flere over i et liv som usikrete løsarbeidere for megaselskap i California som ikke har til hensikt å dele overskuddet med noen, spesielt ikke med Skatteetaten.

Den største megatrenden er at det skjer så mye analogt, både i Norge og internasjonalt

Men levekårsundersøkelsen til Statistisk sentralbyrå viser at ni av ti nordmenn kjenner noen de kan spørre om hjelp til reparasjoner og vedlikehold av bolig. Åtte av ti har noen de kan spørre om råd hvis de er syke, eller er redde for å bli syke. Ni av ti har noen de kan søke hjelp hos hvis de kommer opp i en alvorlig konflikt. Ingenting av dette er nytt, ingenting krever at du må legge igjen penger hos Elkjøp. I den analoge delingsøkonomien går vi til naboen, til en venn eller en kompetent svoger - ikke til en app.

Kommer til tomt hus...

Jeg snakker ikke på vegne av ludittene, maskinknuserne har ingen alliert i meg. Jeg sliter min femte Kindle, min tredje iPad, min sjette iPhone, og har vært begeistret for dem alle. Jeg vippser penger og lar Citymapper vise vei i storbyen. Men etter 20 år online registrerer jeg med stor glede hvor motstandskraftig livet offline er. Robotene kommer nok. Men kanskje kommer de til tomt hus, fordi vi er på bokbad, på quiz, på vei til et turrenn, en byvandring eller en dugnad.

Aktuelle lenker:

Folkebibliotekstatistikken for 2014:

http://www.nb.no/nor/Hva-skjer/Aktuelt/Nyheter/Folkebibliotekstatistikken-for-2014-21-5-millioner-besoek-i-bibliotekene-i-2014

Norsk kulturbarometer, konsertbesøkene:

https://www.ssb.no/kultur-og-fritid/statistikker/kulturbar

Intervjuet i Klassekampen med Kristenn Einarsson om boksalget:

http://www.klassekampen.no/article/20160108/ARTICLE/160109942

Artikkelen fra Forbes om Amazon:

http://www.forbes.com/sites/greatspeculations/2016/02/11/why-would-amazon-open-physical-stores/#72a9b2fb3a1a

Levekårsundersøkelsen til SSB:

http://ssb.no/kultur-og-fritid/statistikker/orgakt