— Mobbingen har gjort at hun utviklet angst og skolevegring. Resultatet er at hun slanket seg 14 kilo på seks måneder. Jeg er redd for hvordan dette utvikler seg videre, sier Vivian Bentsen, som i mai politianmeldte saken.

Datteren hennes er nettopp ferdig med sjuendeklasse på Langenes skole. Mobbingen hun skal ha vært utsatt for på de fire siste trinnene gjorde skolegangen svært utfordrende.

Til slutt ble den så utfordrende at datteren til Bentsen ikke orket mer. Hun ble sykemeldt siste del av barneskolen. For å takle utfordringene mobbingen har gitt henne, får hun nå profesjonell hjelp.

Nå får Langenes skole og rektor refs fra Fylkesmannen for håndteringen av mobbesaken. I konklusjonen på den ti sider lange rapporten Fædrelandsvennen har fått tilgang til, skriver Fylkesmannen blant annet at skolen har sviktet i oppfølgingen av tiltak mot mobbingen. «Rektor har vært kjent med at NN siden 4. trinn har blitt utsatt for gjentatte tilfeller av krenkende atferd. Det har vært satt inn tiltak, men skolen kan ikke vise til hvordan disse har vært fulgt opp med undersøkelser i ettertid».

Refsen kommer bare en måned etter at Fylkesmannen konkluderte med at samme skole ikke hadde handlet i tråd med reglene etter at en annen elev meldte fra om mobbing.

Begge sakene er politianmeldt. Mens første sak allerede er henlagt, ligger Bentsens anmeldelse fortsatt hos politiet.

Ingen kommentar

Rektor Cecilia Johansen ved Langenes skole ville ikke la seg intervjue av Fædrelandsvennen tirsdag, men i en sms skriver hun:

«Jeg har nå fått rapporten. Den er unntatt offentligheten, og jeg kan derfor ikke kommentere innholdet i saken. Viser til kommunalsjef Jon Wergeland.»

Han satt tirsdag i møte med rådmannen og flere i administrasjonen for Søgne kommune. Tema var Fylkesmannens kritikk i den nye mobbesaken.

Enkeltvedtak

Videre i rapporten slår Fylkesmannen fast at «Rektor fattet ikke enkeltvedtak selv om NN flere ganger ba de ansatte at mobbingen måtte ta slutt.» Det får Ann Kristin Liland, som har skrevet bok om mobbing og bistår familien i mobbesaken, til å reagere.

Moren er på vei opp til skolen til datteren, hvor hun har blitt mobbet de fire siste årene. Angst, skolevegring og stort vekttap er resultatet av mobbingen. Foto: Torgeir Strandberg

— Enkeltvedtak gir klagerett på tiltakene som gjøres, og da er skolen helt nødt til å sette i gang tiltak og undersøkelser, sier Liland.Bentsen er også klar på at informasjonen fra skolen har vært for dårlig, og sier hun først fikk høre om ordningen gjennom Liland. Fylkesmannen refser skolen for manglende informasjon på området.

«Skolen har ikke gjort NN og hjemmet kjent med retten til enkeltvedtak», skriver Fylkesmannen i rapporten.

- Store forskjeller

Da Bentsen først fikk enkeltvedtak, var et av tiltakene å sette mobberne og mobbeoffer i samme rom for å finne en løsning. Helt uakseptabelt, mener Bentsen,

— Det skal ikke et barn utsettes for. Det nektet jeg.

Videre var et av tiltakene daglige rapporter fra skolen til hjemmet.

— Forskjellen på meldingene jeg fikk og hva datteren min opplevde, var enorm. Det var episoder hvor hun gråt i løpet av skoledagen. Jeg fikk meldinger om at skoledagen forløp uten problemer, sier Bentsen.

Fylkesmannens vurdering av tiltakene til skolen er over samme lest som Bentsens.

«Tiltakene i enkeltvedtakene, eventuelt gjennomføringen av disse, var ikke egnet til å få slutt på mobbingen», står det i rapporten.

- Tøff situasjon

Som følge av den nedslående rapporten fra Fylkesmannen vurderer ordfører i Søgne kommune, Åse Severinsen, å innkalle til ekstraordinært formannskapsmøte.

Her er ordfører Åse R. Severinsen fotografert etter at Søgne kommune bestemte seg for ikke å anke etter at de tapte en annen mobbesak i 2013. Foto: Tore André Baardsen

— Jeg syns det som kommer fram i rapporten er svært beklagelig. Det er en tøff situasjon med to slike saker på kort tid, sier Severinsen.Stillingen til rektor ved Langenes skole vil bli vurdert av formannskapet, bekreftet ordføreren tirsdag.

— Dersom formannskapet går inn for å avskjedige rektor, vil rådmannen etter all sannsynlighet følge den innstillingen. Men det kan være vi finner andre løsninger som er bedre, sier Severinsen.

Arild Rekve, oppvekstdirektør i Kristiansand, sier det er uvanlig at avskjedigelse av rektorer skjer politisk.

— Det er vanligvis rådmannen som håndterer personalsaker som angår rektorer. Jeg vil tro et formannskap har mulighet til å avskjedige rektor, men det er veldig sjeldent det skjer, sier han.

Beklager

Kommunalsjef for oppvekst i Søgne kommune, Jon Wergeland, har jobbet med tiltak mot mobbing i lengre tid.

Jon Wergeland er kommunalsjef for oppvekst i Søgne kommune. Foto: Bente Wallander/Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse

— Vi er de første til å beklage at enkeltelever har opplevd et utfordrende miljø når de har vært på skolen. Derfor har vi parallelt med de pågående sakene planlagt hvordan vi skal bli bedre. Vi må bli flinkere til å forebygge og unngå at slike saker skal forekomme, sier han. - Har rektors stilling på skolens vært et tema?

— Nei, rektors stilling er ikke et tema. Jeg hadde vært den første til å vurdere rektors stilling hvis jeg hadde trodd det ville forbedre læringsmiljøet for elevene, sier Wergeland.

Tiltakene

Disse fem tiltakene gjør kommunen etter at Fylkesmannen to ganger på kort tid har kommet med kritikk for dårlig oppfølging av mobbeofre:

  • Vedtok i revidert budsjett er å sette av en million kroner ekstra for å møte utfordringer på det psykososiale området.

  • Innkaller til et ledermøte med alle lederne i alle kommunens skoler hvor rutinene rundt det psykososiale læringsmiljøet blir tema.

  • Implementerer programmer for hver enkelt skole som skal øke trivselen i skolegården. For å unngå mobbing og krenkelser blir det egne program i barneskolene og ungdomsskolene.

  • Øke aktiviteten, det sosiale og leken i skolegården. Det er satt av fem millioner kroner til å oppgradere skolegårdene ved de tre barneskolene.

  • Styrke oppvekstkontoret i kommunen ved å hente inn ny kompetanse.