Det angivelig helt uprovoserte knivangrepet fant sted ved kjøpesenteret Mandal Amfi sist fredag formiddag. Den 44 år gamle mannen skal ha fulgt etter Iyad Zidan i butikken.

— Da jeg hadde gått ut av butikken hørte jeg at noen løp bak meg. Plutselig følte jeg et kraftig slag i ryggen, har 19-åringen forklart til Fædrelandsvennen.

Tilfeldigheter kan ha berget Zidans liv. Gjerningsmannens kniv gikk tvers gjennom ryggsekken 19-åringen hadde på seg, men ble stoppet av en PC som lå i sekken.

Motsatte seg fengsling

Den pågrepne 44-åringen er siktet for drapsforsøk, og under fengslingsmøtet mandag ba politiadvokat Morten Formo om at han varetektsfengsles i fire uker.

– Vi mener det er fare for gjentakelse og at det vil skape utrygghet i samfunnet dersom han løslates, sier politiadvokaten.

Mannen motsatte seg fengsling.

– Vi mener vilkårene for fengsling ikke er oppfylt. Bakgrunnen for det er at det foreligger betydelig tvil om hans tilregnelighet, sier forsvarer Svein Kjetil Stallemo.

Hører stemmer

Mandag ettermiddag har Kristiansand tingrett besluttet at siktede kan varetektsfengles i fire uker. Retten støtter politiets vurdering om at det er fare for en gjentakelse av tilsvarende handlinger som den han er siktet for.

I begrunnelsen viser retten til at handlingen fremstår som fullstendig uprovosert og tilfeldig og at den foreløpig psykiatrisk undersøkelsen peker på en mulig psykotisk tankeforstyrrelse.

Psykiateren som har vurdert mannen, mener han fremstår som styrt av stemmer i hodet. 44-åringen har også bekreftet at han hører stemmer.

Skal undersøkes videre

Politiet vil nå be om en full judisiell observasjon eller rettspsykiatrisk undersøkelse av siktede.

– Det gjør vi for å få avklart spørsmålet om tilregnelighet på gjerningstidspunktet, sier Formo.

Er man utilregnelig kan man ikke straffes, men det kan likevel tas ut tiltale og gjennomføres en rettssak der påtalemyndigheten legger ned påstand om overføring til tvungen psykisk helsevern.

I fengslingskjennelsen skriver tingretten at de deler forsvarerens syn om at det i dag ikke er sannsynlighetsovervekt for at 44-åringen var tilregnelig på gjerningstidspunktet.

Politiet har forsøkt å avhøre mannen om saken, men dette har ikke latt seg gjøre til nå. Han er ikke kjent av politiet fra tidligere.