mat front.jpg Foto: Eirik Brekke

Nå blir det mindre salt i en rekke produkter. Det ble klart i dag, da helseminister Bent Høie møtte representanter fra næringslivet (se faktaboks). Gruppen lovet å redusere saltinnholdet i en rekke produkter:

Kjøttprodukter: Mål om 15 % saltreduksjon i volumproduktene pølser, pålegg og farseprodukter.

Brød og kornvarer: Industribakeriene har lenge jobbet med saltreduksjon i sine brød og bakervarer, og det har vært en gjennomsnittlig reduksjon på 15%. Mesterbakeren, Bakers, Goman og Norgesbakeriene har sammen satt et felles mål om gjennomsnittlig 0,9 gram salt per 100 gram på hverdagsbrødene innen 2017. Det tilsvarer en saltreduksjon på rundt 18%.

Spisefett: For smørvariantene som utgjør den største andelen av markedet, er målet saltreduksjon på 25%. For smørblandede margariner en reduksjon på 15% og for stekemargariner 45%.

Pizza: For noen produkter er saltnivået i frossenpizza betydelig redusert. For de andre er målet en saltreduksjon på 28%.

Snacks (chips, nøtter, etc): Potensialet for reduksjon er ulikt for de ulike produktene, men det er realistisk med en gjennomsnittelig reduksjon på 15%.

mat front.jpg Foto: Eirik Brekke

Ferdigretter: Her er det mange ulike produkter med ulikheter i sammensetning. Utfordringer til reduksjon i salt er derfor sammensatte. Et realistisk, men ambisiøst mål for gjennomsnittlig saltinnhold i ferdigretter, er 0,8 gram salt per 100 gram. Saltinnholdet i ferdigretter strekker seg i dag fra 0,2-2,1 gram salt per 100 gram, med gjennomsnitt på rundt 1 gram salt per 100 gram. Et mål for gjennomsnittlig saltinnhold på 0,8 gram salt per 100 gram vil innebære en betydelig reduksjon for mange retter.Ost og fiskeprodukter: Her er ikke potensialet for reduksjon av salt så stort. I for eksempel Jarlsberg og Norvegia, som står for hovedandelen av nordmenns ostinntak, har det i lengre tid vært fokus på saltreduksjon.

— Konkrete mål

At næringslivet nå forplikter seg til å redusere saltinnholdet, gleder Høie.

— Dette er veldig gode og konkrete mål, og dette kommer fra de store aktørene som står for mesteparten av maten vi spiser i Norge, sier Høie.

Han opprettet gruppen i juni, og representanter for de ulike bedriftene har siden den gang møttes flere ganger. Gruppen skal komme med konkrete tiltak for å få ned bruken av fett, salt og sukker. Målet er å halvere saltinnholdet på lang sikt, kutte det mettede fettet med 35 prosent, og redusere sukkerbruken ytterligere.

— Dette vil slå positivt ut for helsen til alle. Dette går rett inn i kjøleskapene til folk, sier Høie.

— Er du sikker på at de andre aktørene på markedet vil redusere saltinnholdet i sine produkter også?

— Ja, det er jeg overbevist om. Vi som forbrukere ønsker at maten skal bli sunnere, og de er avhengige av å selge maten til oss. På forrige møtet sa jeg til dem at de bør også ha interesse av å ikke ta livet av kundene sine, og det var de enige i, sier Høie.

Følg Sprek på Facebook her!

Følg Sprek på Twitter her!

Mer salt enn nødvendig

Det anbefales at inntaket av salt på lang sikt begrenses til maksimalt fem gram per dag. Nordmenns saltinntak er i dag omtrent dobbelt så høyt, ifølge Helsedirektoratet.

— Vi vet at et for høyt inntak av salt øker risikoen for høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk er en risikofaktor for hjerte- og karsykdommer, og hjerte- og karsykdommer er den viktigste dødsårsaken i Norge i dag, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Hilde Skyvulstad.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er en reduksjon av saltinnholdet med 30 prosent, en av de mest kostnadseffektive tingene man kan gjøre for å redusere risikoen for tidlig død. Studier som er gjort på amerikanske og britiske forhold viser at hvis man spiser tre gram mindre salt per dag, så har du 10 prosent mindre sjanse for å få hjerte- og karsykdommer. Tre gram mindre salt per dag, tilsvarer en reduksjon i saltinntaket på 30 prosent.

— I Danmark vil man unngå 1000 dødsfall i året, og dette er forhold vi kan sammenligne oss med, sier Skyvulstad.

Hun roser næringslivet for deres velvilje til å redusere saltinnholdet i mat.

— Når store aktører i matvarebransjen reduserer saltinnholdet i noen av de matvarene som vi spiser mest av, så er det veldig positivt. Dette får alle forbrukere glede av, sier avdelingsdirektøren.

- Ta sunne og gode valg

Rema 1000 er en av bedriftene som er med i Høies næringslivsgruppe. De er positive til Høie og Helsedepartementets initiativ.

— Vi har en ganske ambisiøs målsetning om å redusere innholdet av salt i egne produkter med 30 prosent innen 2016. Vi har også utfordret våre leverandører til å nå det målet, sier kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer.

— Hvorfor er det så viktig for dere å redusere saltinnholdet i produktene deres?

— Vi spiser dobbelt så mye salt hver dag som vi bør, og vi ser at flere og flere dør av kostholdsrelaterte sykdommer. Vi synes det er viktig å bidra til at kundene våre får ta sunne og gode valg. Vi ser også at kundene våre er mer og mer opptatt av dette, sier Beyer.

Skal merkes tydeligere

I dag er merking av saltinnhold frivillig. Helseministeren forteller at saltinnholdet vil gjøres tydelig på produktene fremover.

— I dag er det nøkkelhullmerket som tydeliggjør gode saltalternativer. Ut fra den nye matmerkingen om næringsinnhold som blir innført frem mot 2016, så må produkter merkes på en tydeligere måte enn i dag, sier Høie.

Han vil nå jobbe videre med næringslivet på to andre områder - spørsmålet om mettet fett i mat og å se nærmere på hvilke type produkter vi har behov for at folk skal spise mer av.

Hva synes du om at det blir mindre salt i maten?

  • Dette vil slå positivt ut for helsen til alle. Dette går rett inn i kjøleskapene til folk

  • I Danmark vil man unngå 1000 dødsfall i året, og dette er forhold vi kan sammenligne oss med