— 46 cent per aksje i utbytte for kvartalet, som vanlig, kunngjorde det Houston-baserte oljeservicekonsernet National Oilwell Varco i februar i år.

Mandag hadde styret ombestemt seg.

Bunnivå

— Vi reduserer til fem cent. Det er til både selskapets og aksjonærenes beste, i lys av den alvorlige nedturen vi er inne i. Planlagte investeringer til leting etter og utvinning av olje ligger på et bunnivå, etterspørselen etter utstyr utvikler seg tilsvarende. Som vi ser det nå, vil konsernomsetningen i første kvartal 2016 havne cirka 20 prosent ned i forhold til de 2,7 milliarder dollarene (22 milliarder kroner) i fjerde kvartal 2015, uttaler konsernsjef Clay Williams i en børs- og pressemelding som også må betegnes som et «resultatvarsel». Samtidig understreker han NOV-konsernets sterke, finansielle stilling.

— Vi reduserte gjelden med 500 millioner dollar (4,1 milliarder kroner) i første kvartal. Reduksjonen i aksjeutbytte vil bedre kontantstrømmen med rundt 615 millioner dollar (fem milliarder kroner) hvert år. Dermed vil vi ha kapital til å investere i virksomhet med vekstpotensial fremover, sier Williams.

LES OGSÅ:

Ned på børsen

Som kjent er NOV morkonsern til det norske bore— og løfteutstyrsselskapet NOV Norway, styrt fra Dvergsnes i Kristiansand og i ferd med å forberede nedbemanningsrunde nummer tre på under ett år.

New York-børsen reagerte negativt på nyheten om 90 prosent utbyttekutt mandag. NOV-aksjen ble sendt ned fire prosent. Utover formiddagen lokal tid på USAs østkyst var selskapet verdsatt til 10,94 milliarder dollar, tilsvarende tett på 90 milliarder kroner. På det meste har NOV vært verd over 300 milliarder norske kroner.