KRISTIANSAND: — Det er gøy å være i vann, for da lærer jeg å svømme, sier Fredrikke (6).

Denne uka hadde over 20 fem- og seksåringer fra Andungen Barnehage på Andøya i Kristiansand sin tiende og siste svømmetime i svømmehallen tilknyttet Vågsbygd samfunnshus.

— Det viktigste er å gjøre ungene trygge i vannet, poengterer Camilla Aasland Pedersen, svømmelærer i Kristiansand kommune.

Hun er omgitt av viltre unger i bassenget.

De eldste barna

Siden Andungen Barnehage startet opp på begynnelsen av 1990-tallet, har det eldste årskullet hvert år fått tilbud om svømmeundervisning i forkant av skolestart.

— Det er nok nokså spesielt å arrangere et slikt svømmekurs i en barnehage. Kurset handler først og fremst om å bli vant til å være i vann, å lære å holde seg flytende og å øve på armtak og beintak, forteller Ann-Kristin Nilsen, daglig leder for Andungen barnehage.

Foreldrene betaler

Camilla Aasland Pedersen, svømmelærer i Kristiansand kommune, sammen med femåringen Nora (til venstre) og Fredrikke (6). Bak svømmer Lara (5). Pedersen forteller at noe av det viktigste med svømmeopplæring for barnehagebarn er at barna blir trygge i vannet. Foto: Reidar Kollstad

Det er foreldrene som betaler for undervisningen.

— Det er viktig og bra at barna kan få dette tilbudet i barnehagens åpningstid. Kurset gir jo en god start på sommeren. Det er imidlertid vanligvis foreldrene som må fullføre opplæringen og lære barna å svømme. Men noen knekker også svømmekoden i løpet av kurset, sier pedagogisk leder Stig Edvard Andreassen.

- Kunne startet tidligere

Geir Thorstensen, daglig leder for Idrettsrådet i Kristiansand, mener svømmeundervisningen i barneskolen i Kristiansand er bra, men at den kunne vært mer omfattende.

— Etter vår mening kunne svømmeundervisningen med fordel startet tidligere. Derfor tilbyr svømmeklubbene i byen kurs for barn fra femårsalderen. Jo før barna lærer å svømme, jo bedre. Femåringer er i full stand til å lære å svømme, men utfordringen er i hovedsak hvem som skal finansiere tiltaket og det å organisere transport, påpeker han.

— Hvis man skal innføre obligatorisk svømmeundervisning for barn, må det være sånn at alle nås. Alle barn går ikke i barnehage. Vi vet blant annet at svømmedyktigheten i noen innvandrermiljø er dårligere enn i resten av befolkningen. Den enkleste måten å organisere svømmeundervisningen på er gjennom skolen. Nå er det undervisning fra og med tredje klassetrinn i Kristiansand, og elever fra dette trinnet får også gratis medlemskap i Aquarama, fortsetter Thorstensen.

Vil ha svømmekurs for alle

Norges Svømmeforbund jobber aktivt med å få på plass finansiering slik at alle barnehagebarn kan få gratis svømmekurs.

— Vi brenner for at alle barn skal lære seg å svømme. Det er et sosialt handikap ikke å kunne svømme, sier Bjørn Soleng, generalsekretær i Norges Svømmeforbund.

— Burde det vært tilbud om svømmeundervisning i alle barnehager?

— Ja, vi jobber politisk med dette, og er i dialog med Kunnskapsdepartementet og opposisjonen om saken. Norges Svømmeforbund kan stille med instruktører og gjennomføre kurs, men vi kan ikke pålegge svømmeklubbene å holde gratis kurs for barnehagebarn. Det trengs midler til finansiering, understreker generalsekretæren.

Kan søke fylkesmannen om kursmidler

Kunnskapsdepartementet har bevilget en pott på 25,3 millioner kroner til svømmeopplæring for barnehagebarn. Det er fylkesmennene i Norge som disponerer midlene. Ordningen var ny fra i vår av.

— Hensikten med midlene er å stimulere kommuner og frivillige organisasjoner til en ekstra innsats rettet mot barns svømmeferdigheter, forklarer seniorrådgiver Bodil Fjelde ved Utdanning- og barnevernsavdelingen hos Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder.

Må søke

Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder har fått tildelt 1,4 millioner kroner, midler som de 30 Agder-kommunene kan søke på.

— Så langt i år har åtte kommuner søkt om midler. Tildelingsbeløpene varierer fra 165.000 kroner til 16.500 kroner, opplyser Fjelde, som forteller at noen kommuner ikke rakk å organisere et godt nok tilbud før søknadsfristen var ute. Derfor vil kommunene få mulig å søke på de gjenværende midlene til høsten.

Får støtte til 90 barn

Til venstre henger Maiken (6) i kanten på svømmebassenget i Vågsbygd. Hun kan svømme. Sist svømmetime lærte også Nora (5) å svømme skikkelig. Foto: Reidar Kollstad

Svein Tore Kvernes, seniorrådgiver i Oppvekstdirektørens stab, forteller at Kristiansand kommune har søkt og fått 107.250 kroner.

— Vi har i første omgang søkt om midler på vegne av seks barnehager som ligger i gåavstand til Aquarama. Årsaken til at vi ikke søkte om penger til flere barnehager, var den korte tidsfristen og utfordringer knyttet til organisering og transport, sier han.

90 barn fra de seks barnehagene vil få ti kurstimer hver. Kvernes påpeker at det er aktuelt å søke om ytterliggere midler på et senere tidspunkt.

Fokus på grunnskolen

Han understreker at kommunen har størst fokus på svømmeopplæring i grunnskolen, og at det foreløpig ikke er aktuelt å bruke kommunale penger på svømmeopplæring for barnehagebarn.

— Der er urealistisk både økonomisk og kapasitetsmessig å gi alle barnehagebarn svømmeopplæring. Men vi vil utnytte tilskuddsordningene for alt de er verdt, sier seniorrådgiveren.