Bakgrunnen for elendighetsbeskrivelsen er streiken som i disse dager rammer hennes medlemsbedrifter, og hun legger ikke skjul på sin forakt for Fellesforbundet og dets medlemmer, som er freidige nok til å kreve sin del av kaka (les: lønnsøkning).

Blant de lavest lønnede

Våre medlemmer innen hotell, restaurant og kantiner er blant de lavest lønnede i landet (kr. 24.000,— er begynnerlønn for en fagarbeider). De fleste av dem er kvinner, og mange har innvandrerbakgrunn. Det er nok dessverre også noe av forklaringen på at lønnsnivået er som det er. Men da er det desto viktigere at vi gjør noe med problemet, også i et likestillings- og integreringsperspektiv. Når vi vet at de ansatte tjener i snitt 77 % av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, en prosent som er stadig fallende, er det absolutt grunn til å reagere.

Lokale forhandlinger

sxebb3b7.jpg Foto: Foto: NTB Scanpix

Det er bare fornuftige lønnstillegg som kan bøte på situasjonen. Men for å unngå å ramme mindre lønnsomme bedrifter, vil Fellesforbundet flytte noe av lønnsdannelsen over til bedriftsvise forhandlinger. Lokale forhandlinger fungerer godt og er en selvfølge i de fleste bransjer, og bare på den måten kan vi sikre at lønnsutviklingen gjenspeiler lønnsomheten og soliditeten i den enkelte bedrift. Men neida, en slik modell vil Krohn Devold (bildet) & Co aldeles ikke være med på. Tilleggene skal være små, og de skal forhandles sentralt. Les også :

For oss i Fellesforbundet er streik alltid siste utvei. Men når vi ser at en gruppe av våre medlemmer nektes det som er selvsagt for de fleste andre bransjer, må vi samle oss til kamp. Det gjør vi nå, og fra 7. mai er hele landet omfattet av streiken. Når du ser streikevakter i gule vester utenfor ditt lokale hotell, skal du huske at de ikke gjør annet enn å kjempe for det de fleste av oss tar for gitt, nemlig ei lønn å leve av!