En klagesak i Vennesla viser svært ulik praksis i kommunene i Kristiansand-regionen.

Kjemperegninger

Mens Songdalen gjør hele jobben og maks krever deg for 107.000 kroner hvis du pålegges tilkopling til vann og kloakk, pålegger Kristiansand kommune opp mot 300.000 kroner i utgifter i enkelte tilfeller før de går inn og dekker resten.

Folk som bor sentralt har vann og kloakk innlagt fra kommunen. Men i utkanter og eldre bomiljøer skjer det ofte at kommunen legger kloakkledning eller vann og kloakk og deretter pålegger beboerne å koble seg på.

Det er da regningene kan bli svært store for den enkelte.

Huseier blir pålagt å legge kloakk-grøft fra kommunal ledning til boligene, sanere septiktankanlegg og ordne rørleggerarbeid selv. Tilkoplingsavgifter kommer i tillegg.

Klagesaken i Vennesla handler om en regning på rundt 116.000 kroner for tilkopling pluss moms, arbeid inne i huset og avgifter.

— Ganske dramatisk

Politikerne i Vennesla ville vite hva praksis er i andre kommuner, før de sa ja eller nei til å dekke noen av utgiftene.

— Å pålegge huseiere regninger på flere hundre tusen kroner uten videre, er ganske dramatisk, sier Frps Magne Hunsbedt i Vennesla.

Lillesand kommune har ikke egne maks-satser, men skriver i en uttalelse at de mener det ikke er urimelig å pålegge tilkopling på eieres regning for boliger som ligger 500 meter unna kommunal ledning.

Iveland har gitt fritak for tilkopling for de som fikk utgifter over 30.000 kroner. Søgne har ikke spesielle regler. Birkenes har ikke svart.

Kommunaldepartementet har uttalt at 200.000 kroner er en naturlig grense. Rådmannen i Vennesla ba derfor Vennesla-politikerne innføre denne.

Enstemmig maks-sats

Sps Knut Føreland og Frps Magne Hunsbedt mente Vennesla må legge seg lavere.

— Når Songdalen kan, hvorfor kan ikke vi? Hvorfor må vi opp mot maks, undret Føreland.

Hunsbedt foreslo en maks-grense på 125.000 kroner pluss moms. Det ble enstemmig vedtatt