I retten forklarte Grimstad-kvinnen at hun tidligere hadde fått foreskrevet Rivotril og Valium mot kramper og smerter. Da fastlegen stoppet behandlingen våren 2015 skal dette ha ført til abstinenssymptomer. Det var bakgrunnen for at hun tok fram datamaskinen og ved hjelp av ulike programmer produserte falske resepter.

Våren og sommeren 2015 oppsøkte hun apotek i Arendal, Grimstad, Lillesand og Kristiansand. Hun presenterte de falske reseptene og fikk slik utlevert narkotiske tabletter: Til sammen svindlet hun ulike apotek ti ganger på denne måten. Ved en rekke øvrige besøk nektet de ansatte ved apotekene å levere ut tabletter.

— Mindre enn før

Hun dømmes nå for ulovlig kjøp av rundt 400 Rivotril-, 150 Mogadon-, 200 Valium-, 100 Xanor og 100 Sobril-tabletter. I tillegg er hun dømt for å ha forsøkt å få ut 300 Rivotril-tabletter ved bruk av falske resepter.

— Vi har faste rutiner for å kontrollere om resepten vi ekspederer er ekte eller ikke. Men, i noen tilfeller skjer det dessverre at forfalskninger slipper igjennom, sier Eirik Berteig Rustan, fagredaktør i Apotek 1-kjeden.

Han mener svindel med falske resepter er mindre utbredt enn før, og viser til at så og si alle fastleger i Norge bruker nå elektroniske resepter, noe som gjør forfalskning mye vanskeligere.

— Vi har sett en halvering av antall innmeldte tilfeller av forfalskninger fra apotekene fra 2013, da e-resept ble innført, til 2015. Det eksakte omfanget har jeg ikke tall på, sier kommunikasjonssjef Jostein Soldal i Apotekforeningen.

Fikk betinget straff

Han opplyser at det først og fremst er narkotiske tabletter man svindler til seg. En mulighet for å stoppe dette er kun å utlevere slike tabletter mot elektroniske resepter. Dette har helsemyndighetene foreslått i Sverige, men det er foreløpig ikke gjennomført.

— I Norge er det nok noen praktiske utfordringer, siden ikke alle helseinstitusjonene har elektroniske resepter, sier Soldal.

Aust-Agder tingrett har nå dømt 23-åringen til seks måneders fengsel. Straffen gjøres betinget på vilkår av kvinnen lar seg behandle for rusmisbruk.

I tillegg til apotek-svindelen er hun dømt for ruskjøring, fartsovertredelse, bruk av narkotika, butikktyveri og bæring av kniv på offentlig sted.