— Det er utfordrende å få tilstrekkelig med kvalifiserte vikarer for både pedagoger og fagarbeidere. Spesielt er det vanskelig litt ute i skoleåret, da flere av de aktuelle har fått andre jobber. Noe av sykefraværet skyldes skolens egenart. Vi har en spesialavdeling, to sfo-er i tillegg til vanlig nærmiljøskole. Det er en annen sammensetning av yrkesgrupper med til dels mer krevende arbeidsoppgaver enn i en ordinær skole, sier rektor Ragnhild E. Andersen ved Hellemyr skole.

Lys i tunnelen

Skolen med høyest sykefravær har scoret godt på trivselsundersøkelser blant sine totalt 90 ansatte. Hellemyr skole jobber aktivt for å få ned sykefraværet, og gleder seg over at de siden august i fjor har sett en jevn nedgang i sykefraværet.

Alle de fire skolene med sykefravær over 10 prosent har skolefritidsordning. To av skolene har egne avdelinger med tilrettelagt undervisning.

— Deler av korttidsfraværet dekkes opp av fast ansatte som strekker seg langt ved omrokkeringer av egne arbeidsoppgaver og stepper inn for syke kolleger. Av og til må vi omdisponere ekstraressurser fra klasser med flere voksne. Selv om vikarbruken belaster skolens budsjett, prøver vi alltid å sette inn kvalifiserte vikarer, sier Andersen.

- Ikke urovekkende høyt

Seniorrådgiver Svein Tore Kvernes i oppvekstdirektørens stab mener ikke at et sykefravær over 10 prosent i skolesammenheng er urovekkende høyt. Han gleder seg over at kommunens skoler totalt sett reduserte sitt sykefravær fra året før fra 6,8 til 6,2 prosent. I forhold til landsgjennomsnittet er dette relativt lavt.

— En kan ikke sammenligne sykefraværet mellom ulike tjenester/yrkesgrupper. Ansatte i barnehager og sfo har for eksempel normalt noe høyere sykefravær enn i skoler. Det kan henge sammen med fysisk arbeidsandel, kvinneandel og det personlige ansvaret lærere kjenner på ved at elevene må ha lærere i alle timer, sier Kvernes.

Nedgang

Dersom sykefraværet ved skolene i Kristiansand fortsetter å synke, vil en kunne komme lavere enn den nedre «rekorden» på 6,1 prosent.

Det er langtidsfraværet som trekker opp fraværstallet. Korttidsfraværet som er fravær under 10 arbeidsdager utgjorde i skolesektoren i Kristiansand i fjor bare 1,4 prosent. Mens lønnsutgifter for sykefravær over 14 dager refunderes av Nav, må korttidsfraværet dekkes over den enkelte skoles budsjett.

Nesten ikke fravær

Seks skoler i Kristiansand kunne i fjor vise til et sykefravær under tre prosent. Dette var Havlimyra, Haumyrheia, Internasjonal skole, Tordenskjolds gate, Åsane og Lindebøskauen.

— Vi har vært heldige som den senere tiden har unngått skader og alvorlige sykdom. Jeg tror nok også mange tøyer strikken langt for å unngå å være borte fra undervisningen. Det betyr mye for elevene å ha kjente personer å forholde seg til. Når den faste læreren må erstattes av en vikar oppstår det fort litt mer uro i klassen, sier rektor Heidi Hauge Uldal ved Havlimyra skole.

Sparer penger

De 26 ansatte ved ungdomsskolen hadde i 2014 et samlet sykefravær på bare 1,4 prosent. Rektor legger ikke skjul på at skolen sparer mye penger på det lave fraværet.

Nest lavest blant kristiansandsskolene var i fjor Haumyrheia med et sykefravær på 1,6 prosent.

— Jeg kan ikke peke på noen spesielt vi gjør for å holde oss friske. Vi har vært heldige, og har i dag ingen langtidssykemeldte. Skolen scorer godt på trivselsundersøkelser og vi har liten gjennomtrekk blant de ansatte. De har også en høy terskel for å være borte fra jobb. Lærerne vet jo at det medfører mye ekstraarbeid for dem å hyre inn vikar, sier rektor Jarle Ausland.

Får hjelp av Nav

NAV Arbeidslivssenter i Vest-Agder er hyret inn for å bistå skolene med høyest fravær.

— Generelt kan jeg si at vår rolle er å hjelpe den enkelte bedrift med å komme fram til tiltak som kan få ned fraværet. Det viktigste er likevel alltid å forebygge, sier avdelingsdirektør Per Lund i Nav Vest-Agder.

Arbeidslivsenteret prøver å skape forståelse for viktigheten av å tilpasse arbeidsoppgaver slik at ansatte kan komme raskere helt eller delvis tilbake fra sykemelding eller rett og slett helt unngå å være borte fra jobb.

— Svært mange kan være i arbeid selv om de er syke eller skadet, og da snakker jeg ikke om smittsomme sykdommer som influensa. Det er likevel forskjell på type arbeid. Mens jeg kan jobbe som normalt med et bein i gips, vil det være umulig for en langtransportsjåfør, sier Lund.

Fraværet opp igjen

Etter at Mandal i 2012 hadde tidene laveste sykefravær blant kommunens ansatte, har fraværet gått noe opp igjen.

— Vi var nede i et samlet sykefravær på 5,6 prosent. Fjorårets sykefravær på 6,8 prosent er likevel halvannen prosent lavere enn sammenlignbare kommuner, sier personal- og organisasjonssjef Tore Neset.

Mandal har en prøveordning der ansatte kan levere egenmelding ved sykdom i opptil 365 dager, samtidig får sen sykemeldte bedre oppfølging fra arbeidsgiver.

Oppvekstsektoren i kommunen hadde i fjor et sykefravær på 6,1 prosent. I tallet er også barnehagene som normalt har høyere sykefravær enn skolene, regnet med.

Sykefraværet ved skolene var i fjor som følger: Furulunden (5,9 prosent), Ime (3), Frøysland skole (5,5), Holum (3,1), Blomdalen (4,8) og Vassmyra (7,9).