Ekstremistgruppa Abu Sayyaf på Filippinene har allerede truet med å halshogge en tysker som ble tatt som gissel tidligere i år. I forrige uka krevde gruppa at Tyskland slutter å støtte angrepene mot IS.

Også i Malaysia og Indonesia har myndighetene fulgt med på utviklingen med stor bekymring ettersom hundrevis av malaysiere og indonesiere nå deltar i IS' kamp for et islamsk kalifat i Syria og Irak.

Terroreksperter mener det er stor fare for at disse tar med seg den voldelige ideologien hjem og forsøker å inspirere andre til å gjennomføre angrep.

— Det er fortsatt mange yngleplasser for militante grupper i deler av regionen, og hvis krigerne kommer tilbake, kan de styrke disse gruppene, sier Bantarto Bandoro ved Indonesias forsvarshøyskole.

På mange måter minner situasjonen om den som oppsto under Sovjetunionens okkupasjon av Afghanistan i 1979-1989 da mange frivillige utlendinger deltok i krigen mot de kommunistiske «hedningene». Dette skapte en generasjon med ekstremister i Sørøst-Asia, noe som blant annet førte til at Jemaah Islamiah vokste fram. Gruppen sto blant annet bak terrorangrepet på Bali i 2002, der 202 personer ble drept, de fleste utlendinger. (©NTB)