Fram til sommeren 2012 var Stoltenberg i tvil om han ville klare å motivere seg selv for valgkampen i 2013 og ikke minst 2015 og 2017. «Ville jeg makte en periode til med en jobb som tok all min tid? Hvor jeg aldri kunne være bare privatpersonen Jens Stoltenberg?» — skriver han i boka «Min historie».

At partiet lå dårlig an på meningsmålingene medvirket også til at han spurte seg selv om det ville være riktig å si ja til gjenvalg når nominasjonskomiteen i Oslo Ap skulle få svar i løpet av august.

Med i vurderingene var det også at kona Ingrids ønsker alltid hadde kommet i annen rekke helt fra han ble valgt til nestleder i Ap i 1992. Og da Stoltenberg i 2008 takket ja til gjenvalg året etter, skjedde det uten en skikkelig diskusjon med kona i forkant. «Dette blir i hvert fall siste gang», sa Ingrid da.

Men så kom Gjørv-kommisjonens rapport om 22. juli-angrepene. Da forsvant all tvil. «Om jeg trakk meg nå, ville det bli tolket som at det var på grunn av rapporten», skriver Stoltenberg, som legger til at han neppe ville bli trodd om han begrunnet en eventuell avgang med hensynet til familien. (©NTB)