Forfatter: Geir Pollen

Sjanger: Historie

Forlag: Gyldendal

«Armfeldts armé» er beretningen om en katastrofe og en konges desperate kamp for å beholde noe av landets posisjon som stormakt. Mot slutten av den store nordiske krigen tidlig på 1700-tallet hadde kong Karl 12 tapt Sveriges oversjøiske besittelser. I 1718 ville han ta Norge i en knipetangmanøver, der han selv skulle lede styrkene fra sør mot Christiania. General Carl Gustav Armfeldt stod med 10.000 mann i Jämtland for å ta Trondheim.

Generalen i Trøndelag vegret seg for å angripe, slik at felttoget drøyde inn i vinteren. Hæren på 10.000 mann og innbyggerne i Trøndelag ble påført stor tap og lidelser, lokalbefolkningen fordi de ble plyndret for alt spiselig. Så stakk kongen hodet opp av en skyttergrav ved Fredriksten festning og ble truffet i tinningen. Med kongens død ble felttoget avblåst, og Armfeldt ledet hæren opp i grensefjellene, der 3000 soldater frøs i hjel i en voldsom snøstorm.

Geir Pollen har gravd seg ned i tilgjengelige kilder og gir en samlende og velskrevet fremstilling av det ulykkelige felttoget som ryster selv tre hundre år senere, ikke minst fordi han trekker frem flere enkeltskjebner og de uhyrlige forhold de levde under. Krigens ansikt er alltid grimt.

Armfeldts-arme.jpg