HAVANNA: Fidel Castro døde i Havanna sent fredag kveld.

– Øverstkommanderende for den cubanske revolusjonen døde klokken 22.29 i kveld, kunngjorde president Raul Castro på statlig fjernsyn.

Raul Castro sa videre at storebroren «i henhold til hans ønsker» skal kremeres. All informasjon om «posthume hyllester» og begravelsen gis lørdag, lover Cubas sittende president.

Fidel Castro var president på Cuba fram til 2006, da han av helsegrunner overlot makten til sin bror.

«Avskjedstale»

I april i år holdt Castro en «avskjedstale» på partikongressen til Det kommunistiske parti. Den TV-sendte talen var den mest vidtgående Castro har holdt på flere år, og var et av de siste punktene på programmet under partikongressen.

Castro ba partiet, som han selv ledet til makten under revolusjonen for over et halvt århundre siden, om å videreføre ideene han har kjempet for når han er død.

– Snart blir jeg 90 år gammel. Snart blir jeg som alle andre. Tiden vil komme for oss alle. Men ideene til Cubas kommunister vil fortsette å være et bevis på at, hvis de bearbeides med glød og verdighet, kan produsere de materielle og kulturelle varene mennesker trenger, og vi må kjempe uten våpenhvile for å skaffe dem, sa Castro.

Feiret bursdag

Han feiret sin 90-årsdag i Cubas hovedstad Havanna i august, og han gjorde da en sjelden offentlig opptreden. 90-åringen ble feiret med en TV-sendt gallaforestilling i Karl Marx-teateret i den cubanske hovedstaden.

Sist Castro ble sett i en offisiell sammenheng, var for knappe to uker siden. Den 15. november tok han imot Vietnams president Tran Dai Quang i sin residens.

Castro er den cubanske revolusjonens far og en av det 20. århundrets mest ikoniske helter i den latinamerikanske verden. Castro sto i spissen for revolusjonen på slutten av 1950-tallet, som forvandlet den karibiske øystaten til et kommunistisk ledet land.