Mubaraks advokat opplyser at dommen vil bli anket. Straks etter at dommen var lest opp i Kairo lørdag, brøt det ut kamper inne i det kaotiske rettslokalet. Mange her hadde håpet retten ville gi påtalemyndigheten medhold i påstanden om dødsstraff, og kravene om at dommen må annulleres gjallet gjennom lokalet.

Utenfor rettslokalet feiret egyptere dommen mot mannen som ledet Egypt med hard hånd i 30 år. Men også her var det sammenstøt, og opprørspoliti måtte ta grep for å kontrollere massene.

Mubarak er dømt for medvirkning til drap, maktmisbruk og korrupsjon. 84-åringen er den første arabiske lederen som er dømt av sitt eget folk. Han er nå beordret overført fra militærsykehuset, hvor han tidligere har oppholdt seg, til et egyptisk fengsel.

Tumultene brøt ut kort tid etter at det ble klart at Mubaraks to sønner, Alaa og Gamal, samt seks tidligere sikkerhetssjefer, er frikjent for alle anklager. Sønnene var tiltalt for korrupsjon, mens sikkerhetssjefene sammen med Mubarak var tiltalt for å ha beordret drap på flere hundre demonstranter under oppstanden som førte til Mubaraks fall 11. februar i fjor.

Også Mubaraks innenriksminister Habib al-Adly er dømt til livstid i fengsel. Mubarak ble frikjent på ett punkt, som gjaldt korrupsjon. (©NTB)