— Det er godt å være her igjen, men samtidig så vondt.

— Godt enda en gang å kjenne Utøyahjertets varme slag. Føle magien i over 50 år med livsglede, latter, engasjement og ungdom. Komme hjem, sa statsminister Jens Stoltenberg i sin tale på Utøya, skriver Aftenposten.

— Desto vondere er det å kjenne gufset fra ondskapens timer i fjor. Alle som ble drept så brutalt og uten nåde. Alle som ble kvestet for livet. Alle som ble jaget rundt på denne øya. Dette vil for alltid forbli Utøyas doble arv. - I skjønnhetes skygge vil uhyggen ligge.

— Selv et år etter er det knapt mulig å forstå lidelsene og frykten på Utøya i fjor. Desto mer imponerende er det som har skjedd siden. AUF reiste seg. Ungdom over hele landet sluttet seg til rekkene. De fant seg ikke i at engasjement skulle avle død. De meldte seg i tjenete for demokratiet. Tusenvis har i løpet av året svart på vold med deltakelse, sa Stoltenberg.

- Det er 22. juli-generasjonen

Han viste til hvordan nye medlemmer strømmet til for å delta politisk og frivillig, i både AUF, Unge Høyre, Natur og Ungdom og Norsk Folkehjelp.

— Det er 22. juli-generasjonen. Landets fremtid, vårt håp. En viktig lærdom skal vi alt nå hente fra dere unge: Vi skal aldri mer være likegyldige. Vårt åpne demokratiske samfunn gir rom for ekstremisme. Nettet oversømmes av sjikane. Vi har for lenge oversett hatefulle ytringer. Vi kan ikke lenger lukke øynene, sa han.

I 22. juli-generasjonens ånd må vi møte hatet med kunnskap og ikke passivt la hatet gi næring til vold, manet statsministeren.

— Vi skal vise at demokratiet er sterkere enn den verste trussel. 22. juli skal for all fremtid knyttes til de som mistet noen, sa han.

- Husk livene de levde

De dødes minne skal hedres med takknemlighet og glede, ba Stoltenberg.

— Våre døde kommer aldri tilbake, men vi skal minnes dem i takknemlighet. Igjen og igjen skal vi dele bildene av samhold og varme. Vi skal huske drømmene de bar på og fortelle historiene deres med glede. Vi skal oss å huske livene de levde, mer enn dødens øyeblikk.

Han minnet oss om alle dem som sliter med å få hverdagen til å fungere.

— Vi skal være der for dere som bærer synlig og usynlig sorg. I små og store fellesskap skal vi se dere som ikke takler hverdagen. Som ikke finner ro på skolen og som sliter. Når kulden er der skal vi være der, sa han.

- Livet her og nå

— Møtet med så mye ung død har lært hvilken gave livet er. Ingen er skånet - også et ungt hjerte kan stivne. Derfor skal vi sammen åpne oss for livet her og nå. Vi skal nyte smaken av sommer, kose oss med lyden av by, se storheten i en plagsom lillesøster.

— Vi skal fortelle hverandre glade historier fra Utøya. De varme minnene kan ingen ta fra oss. De er våre i evighet.

— La oss ære de døde ved å glede oss over livet.