OSLO: Fødselsdagen er mandag 19. august, men dagen markeres søndag, med friluftsgudstjeneste i Dronningparken.

I Dagbladet Magasinet i juli ble kronprinsessen spurt om hun har funnet den endelig rammen for rollen sin. Hun svarte verken ja eller nei:

– Det viktigste er å ikke stå stille. Tenke at det aldri er bra nok, at jeg hele tida skal utvikle meg til både å bli et bedre menneske og en bedre versjon av meg selv. Også en bedre versjon av meg selv som kronprinsesse, lød svaret.

– Hun tar egne og annerledes valg og står for det hun gjør. Dermed bidrar hun til å modernisere kongehuset. Jeg er veldig glad for at vi ikke har fått en kronprinsesse som er en nikkedukke og blindt følger i oppgåtte spor, sier NTBs tidligere kongereporter Wibecke Lie.

Sterke meninger

Men nye og annerledes valg er ikke uproblematisk. Kongebokforfatter og førsteamanuensis på Markedshøyskolen Carl-Erik Grimstad mener det siste året ikke har vært et godt Mette-Marit-år, totalt sett:

– Kritikken mot henne har fått en større tyngde og kanskje også en større dybde enn tidligere, sier han.

Både Lie og Grimstad mener mye av bråket koker ned til selvmotsigelsen i bildet av en kronprinsesse som bryr seg om trengende mens hun fronter svinedyre merkevarer og en livsstil hun kanskje ikke har penger til.

– At det deretter viser seg at hun får mye av dette i gaver, gjør henne til en levende reklameplakat, noe som er upassende i rollen som kronprinsesse, sier Grimstad.

Men kritikken har også utløst sterk støtte til kronprinsessens valg, fra kjendiser og politikere, til kong Harald og mannen i gata. I en kommentar til NTB i juli oppsummerte en annen kongebokforfatter, Tor Bomann-Larsen, det slik:

– Medieoppslag rokker ikke oppslutningen om kongehuset.

På tvers

Carl-Erik Grimstad trekker fram surrogatisaken som eksempel på en sak der han mener kronprinsessen valgte feil. Da et vennepar av henne ikke fikk visum for å hente sine surrogatibarn i India, reiste Mette-Marit fordi hun kunne – som privatperson og uten politisk agenda. I etterkant uttalte hun at det var en situasjon med få eller ingen gode løsninger, og at det for henne handlet om at hun var den som kunne hjelpe to nyfødte barn som lå alene på et sykehus i Dehli.

– Her gikk hun på tvers av vedtatte politiske retningslinjer i Norge. Her tillot hun seg å sette sine personlige vennskap høyere enn den samfunnsmoralen hun er satt til å forvalte, sier Grimstad.

Debatten raste, men kronprinsessen sier at hun ville gjort det samme igjen. Engasjementet rørte mange, og støtten kom til uttrykk blant annet på sosiale medier og i meningsmålinger etterpå.

«Facebook-ærlig»

Ekspertene minner om at selv om hun det er hun som får kritikken, er det ikke Mette-Marit alene som er ansvarlig for hvordan hun framstår, hvilke klær hun går med og hvilke oppdrag hun tar.

– Mye har en forankring i forventninger fra samfunnet og den sittende regjeringens ønsker. I tillegg er det nok mange og tunge rådgivere inne før hun gjør sine valg. Slottet er blitt superproffe på kildestyring og kontroll over hvordan de kongelige framstilles. Kronprinsparet framstår som ærlige og åpne, men det er en Facebook-ærlighet, man viser ikke hele bildet, mener Grimstad.

Han støtter kronprinsessens ønske om å få skille det private fra det offentlige, men ønsker velkommen en diskusjon om hvor grensene går.

Kronprinsessen selv har ikke sagt mye om debatten rundt henne. I intervjuet med Dagbladet sier hun at hun ikke ofte bryr seg om det som skrives. Hun innrømmer likevel at det er utfordrende når medienes dekning «bare blir fjas»:

– Når det bare skal handle om klær og sko og hår og dill. Det har jeg vanskelig for å forholde meg til.

Fødselsdagen feires søndag med gudstjeneste, slik hun har pleid. Spesielt i år er at kongeparet har invitert 350 gjester til friluftsgudstjeneste i Dronningparken, der biskop Gunnar Stålsett forretter.