Det finske flyselskapet Finnair «tar en Bjørn Kjos»:

Selskapet skal hyre inn 200 spanske kabinansatte til vinteren for å erstatte selskapets finske ansatte.

Konsernsjef Pekka Vauramo sier at de spanske ansatte først og fremst skal brukes på selskapets trafikk mellom Finland og de spanske Kanariøyene.

Men, han har også gjort det klart at disse også kan bli satt inn på Finnairs øvrige rutenett — for eksempel i tilfelle streik. Finnair har samme fremgangsmåte som Norwegian, de spanske ansatte skal rekrutteres gjennom et spansk byrå og ikke ansattes direkte i Finnair.

Få ned kostnadene

Vauramo sier ifølge den finske avisen Kauppalehti at Finnair vil hyre inn spanske ansatte for å få ned lønnskostnadene. Han avviser at det kan bli aktuelt å følge Norwegian i å flagge ut flyene sine til Irland for å kunne ansatte folk på lavere lønn enn det finske nivå.Det finske selskapet skal om kort tid inn i forhandlinger om nye lønns— og arbeidsavtaler med sine faste ansatte. Avtalen løper ut i oktober.

Finnairs plan har fått fagbevegelsen til å reagere kraftig negativt, og spesielt at selskapet tar sikte på å bruke disse ved en eventuell konflikt:

- Usselt av Finnair

— Det er usselt av Finnair å skulle skaffe seg streikebrytere for å utføre arbeid som streikeuttatte ansatte skulle gjøre - før forhandlinger om ny overenskomst er startet, sier jurist i den finske utgaven av LO, Anu-Tuija Lehto i FFC, til avisen.

Også organisasjonen for de kabinansatte, SLSY, har fordømt Finnairs planer.

Fagbevegelsen har gjort det klart at den forbereder juridiske tiltak mot Finnair hvis selskapet iverksetter sine planer om spanske ansatte.

Det har også tidligere vært bråk i Finnair rundt ansettelsen av spanske kabinansatte. Selskapet la nylig frem positive økonomiske tall for driften, og har snudd tap til overskudd.