Ifølge VG er alternativet med baser i de største byene høyaktuelt i utvalget som har arbeidet med Politianalysen. Utredningen skal leveres til Stortinget før sommeren. Å beholde dagens ordning eller organisere Politi-Norge etter fylke er også blant alternativene.

Saken blir avgjort etter stortingsvalget i høst i forbindelse med forslaget til statsbudsjett for 2014. Justisminister Grete Faremo uttalte i november at hun ønsker en reduksjon fra dagens 27 politidistrikter.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård ønsker foreløpig ikke å si nøyaktig hvilket alternativ han ønsker. Men han er klar på at en reduksjon må til for å få mer robuste og kompetente miljøer i Politi-Norges distrikter og særorgan.

— En annen utfordring med dagens modell med 27 distrikter, seks særorgan, samt ledelsen i Politidirektoratet er at kontrollspennet mot 45 ledere blir for stort. Det må etableres en ny strategisk ledelse i politiet, og direktoratets rolle i ledelse og utvikling av norsk politi må forsterkes, sier han til avisa.

Fungerende leder i Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, frykter manglende lokal forankring og beredskap hvis valget ender på oppdeling i et fåtall regioner. (©NTB)