LOS ANGELES: Avslutningen nærmer seg, og det er med skrekkblandet fryd at Lost-avhengige TV— og nedlastingsbaserte fans verden over venter på søndagens finale, som talende nok har fått navnet «The End».

Enkelt, men komplisert

Lost inntok TV-skjermen i 2004, en tid da mange trodde at det klassiske seriebaserte TV-dramaet var en utdøende sjanger.

Med gjennomsnittlig 15,5 millioner seere hver uke på nettverket ABC, motbeviste serieskaperne denne teorien, med et plot som er like komplisert som det er enkelt.

En gruppe mennesker havner på en mystisk øy i Stillehavet etter en flystyrt, og snart begynner merkelige ting å skje – veldig merkelige ting. Og mens det stadig mer kompliserte mysteriedramaet utspilte seg på skjermen, tok serieskapere og TV-stasjon en klok avgjørelse.

Genistrek

Få trodde nemlig fra starten at serien skulle kunne overleve i seks sesonger – og på et tidspunkt var også publikum i ferd med å forlate de fortapte rollefigurene.

Genistreken serieskaperne gjorde, var å annonsere allerede midtveis at de hadde en plan med manus – at det faktisk ville komme en siste episode, skriver mannen bak Entertainment Weakly-bloggen «Totally Lost».

Klokheten bak avgjørelsen vises både i seertall og oppmerksomhet rundt serien, som fram mot sjette og siste sesong har vært stigende.

Skuespillere, serieskapere og til og med seriens komponist har denne uken blitt intervjuet av de store mediene i USA.

Enkelte steder skal den 2,5 timer lange finaleepisoden sendes på kino, og 30 sekunders reklamesnutter i Lost-tid førstkommende søndag, går ifølge CNN for 900.000 amerikanske dollar, noe som nærmer seg Oscar-nivå.

Ensom suksess

Til tross for suksessen, har ikke serien klart å vekke til live TV-dramaet som sjanger. Carlton Cuse, en av produsentene bak serien, sier han ser på søndagens «The End» som nok en spiker i kista for nettverksbasert TV.

– Lignende serier som «Heroes» og «FlashForward» hadde stor suksess i første sesong, men så har de nærmest dødd ut. Og selv om serien har blitt enormt populær, har den også med innspilling på Hawaii og et enormt crew også blitt en av de dyreste seriene som noensinne er lagd for TV. Nettverkene har ikke råd til dette lenger, sier Cuse.

– Og før «Lost» må vi tilbake til «X-Files» for å finne en serie som klarte å holde på mystikken og publikum fra episode til episode, helt til hele historien var fortalt ferdig etter ni år, sier Robert Thompson ved Sentere for TV og Populærkultur ved Syracuse University, til CNN.